Po 13 letih spet nov blok neprofitnih stanovanj v slovenjgraški občini (VIDEO in FOTO)

Najemniki 54 neprofitnih stanovanj v novem bloku na Celjski cesti 44 v Slovenj Gradcu so danes prejeli ključe stanovanj. Naložba v nov blok je stala dobrih 4,1 milijona evrov, občina pa je blok zgradila s pomočjo evropskih in državnih sredstev. Nazadnje je bil nov blok neprofitnih stanovanj v slovenjgraški občini zgrajen leta 2008 v Pamečah.

VIDEO: Najemniki 54 neprofitnih stanovanj v novem bloku na Celjski cesti 44 v Slovenj Gradcu so danes prejeli ključe stanovanj. 

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler je na današnji slovesnosti najprej simbolično predal lesen ključ najmlajšim stanovalcem v novem bloku, ki se, kot so povedali, že zelo veselijo selitve v nove domove.

Nato so prave ključe 54 stanovanj razdelili tudi novim najemnikom, ki so si tako lahko prvič ogledali stanovanja, na katera so, kot so povedali, kar dolgo čakali. Dokončanje vseh gradbenih in obrtniških del v novem bloku se je namreč zavleklo za več mesecev, saj je bilo v prostorih preveč vlage, kar so po županovih zagotovilih z različnimi ukrepi v zadnjih mesecih uredili.

Nov blok neprofitnih stanovanj pomeni veliko pridobitev v občini, je poudaril župan. Občina je za naložbo namenila 1,6 milijona evrov lastnih sredstev, preostalo pa predstavljajo evropska in državna sredstva, ki jih je občina dobila iz mehanizma celostne teritorialne naložbe.

Blok ima 54 stanovanj različnih velikosti, od garsonjer do 4,5-sobnih stanovanj, ki so primerna tudi za invalide. Stanovalci imajo na voljo 57 parkirnih mest za avtomobile, od tega je 33 zunanjih parkirišč, 24 pa jih je v garažnih hiši pod blokom.

Skupaj z novim stanovanjskim blokom ima Mestna občina Slovenj Gradec v lasti 275 stanovanj, že nekaj časa pa na občini razmišljajo o gradnji še enega bloka. Občina ga bo zgradila s sredstvi iz prodaje občinskih neprofitnih stanovanj, ki jih je v zadnjem letu nekaj že prodala. Kot je danes povedal župan, preverjajo več možnih lokacij v občini. Župan računa, da bi lahko s pripravo projektne dokumentacije pričeli v nekaj mesecih.

Po podatkih občine ima glede na zadnji razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem nerešeno stanovanjsko vprašanje še 107 upravičencev.

Sicer pa je trg stanovanjske gradnje tako v Slovenj Gradcu kot tudi drugje na Koroškem v zadnjem obdobju precej živahen, poleg občin stanovanjske bloke in hiše gradijo tudi zasebniki. Po županovih besedah je v okolju zelo veliko povpraševanja tako za najem kot tudi za nakup.

Če bodo uresničeni vsi začrtani projekti, se v slovenjgraški občini v dveh letih obeta skupno okoli 350 novih stanovanj, je ocenil župan in spomnil, da tudi na področju omogočanja individualne gradnje občina trenutno vodi postopke sprejemanja več podrobnih prostorskih načrtov.

FOTOGALERIJA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije