Search
Close this search box.

Pitna voda: Tako kakovostno vodo pijejo v Mežici

Glede na rezultate preskusov vzorcev vode je bila pitna voda lani na območju občine Mežica dobre kakovosti.

Na območju občine Mežica se za 3.049 uporabnikov voda dobavlja iz 3 sistemov za oskrbo s pitno vodo: VS ŠUMC, VS Spodnji Breg in VS Zgornji Breg. Upravljavec javnih sistemov oskrbe s pitno vodo na območju občine Mežica je Komunala Mežica.

Tehnično in strokovno pomoč pri zagotavljanju kakovosti pitne vode jim nudi JKP Ravne na Koroškem, ki skladno s Pravilnikom o pitni vodi izvaja notranji nadzor pitne vode. Namen notranjega nadzora je spremljanje različnih parametrov z namenom varovanja zdravja ljudi. Redno preskušanje vzorcev pitne vode se je v letu 2021 izvajalo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Skupno je bilo v Mežici v letu 2021 odvzetih 20 vzorcev na mikrobiološka preskušanja, 3 na osnovna fizikalno-kemijska preskušanja, v 1 vzorcu se je dodatno določala vsebnost kovin, v 1 vsebnost trihalometanov in v 2 vsebnost nitrata.

V tabelah so prikazani rezultati preskušanj vzorcev pitne vode, ki so bili odvzeti v okviru notranjega nadzora

Mikrobiološko neskladen je bil samo 1 od skupno 20 vzorcev. Skladnost pitne vode je bila dosežena v 95 % vzorcev. Razlog mikrobiološke neskladnosti je bil odpravljen nemudoma, tako da tveganja za
zdravje uporabnikov ni bilo. Celotno poročilo najdete TUKAJ.

Dogodki

Glede na rezultate preskusov vzorcev vode je bila pitna voda lani na območju občine Mežica dobre kakovosti.