Search
Close this search box.

Pfizerjevo cepivo po treh odmerkih učinkovito tudi proti omikronu

Podjetji Pfizer in BioNTech sta danes sporočili, da je njuno cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti koronavirusni različici omikron. Vendar pa so za zadostno učinkovitost potrebni trije odmerki cepiva.

Preliminarne laboratorijske študije kažejo, da trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nevtralizirajo različico omikron, medtem ko se pri dveh močno zmanjša količina protiteles,” sta podjetji zapisali v sporočilu za javnost. Po treh odmerkih je količina protiteles proti omikronu 25-krat večja kot po dveh, so pojasnili.

Cepivo Pfizer/BioNTech tako po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa.

Obenem so zapisali, da bi lahko tudi dva odmerka ščitila pred hudo obliko covida po okužbi z omikronom. Vendar pa študija kaže, da trije odmerki nudijo boljšo zaščito, je poudaril izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla.

Obsežno cepljenje in cepljenje s poživitvenimi odmerki po svetu bi lahko prispevali k boljši zaščiti ljudi in prehod čez zimo. Nadaljujemo tudi razvoj prilagojenega cepiva, ki bo po našem prepričanju sprožil visoko raven zaščite proti bolezni po okužbi z omikronom kot tudi daljšo zaščito kot pri trenutnem cepivu,” pa je povedal izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Podjetji sta v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bi bilo lahko cepivo, prilagojeno omikronu, na voljo marca prihodnje leto, če bo to potrebno.

Omikron, ki so ga prvič potrdili pred približno dvema tednoma na jugu Afrike, se je doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) razširil v 57 držav po svetu. Doslej po okužbi s to različico niso zabeležili nobene smrti.

Po podatkih WHO omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje različice. Poleg tega “ni zelo verjetno”, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva.

Podjetji Pfizer in BioNTech sta danes sporočili, da je njuno cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti koronavirusni različici omikron. Vendar pa so za zadostno učinkovitost potrebni trije odmerki cepiva.