Search
Close this search box.

Pestro kulturno dogajanje v Slovenj Gradcu

Ob kulturnem dnevu našega največjega pesnika Franceta Prešerna v Slovenj Gradcu pripravljajo pestro kulturno dogajanje.

Na predvečer kulturnega praznika bo ob 18. uri v Kulturnem domu Slovenj Gradcu potekala podelitev Bernekerjevih priznanj, katera so poimenovana po slavnem slovenjgraškem kiparju Francu Bernekerju. Komisija je za letošnje leto odločila, da Bernekerjevo nagrado prejme Gledališko združenje Koroški deželni teater, plakete pa Ljudske pevke Lastovke, Erika Breznik in Tomaž Pačnik.

Na dan kulturnega praznika, 8. februarja 2023, vas na prvi letošnji brezplačni Sprehod ob srednjeveškem mestnem obzidju vabi Koroški pokrajinski muzej z vodnico Natašo Škorjanc. Zbor je ob 10:30 pred nekdanjo mestno hišo (Glavni trg 24).

Za najmlajše Koroški pokrajinski muzej ob 11:30 organizira interaktivno vodstvo Z družino skozi Slokličevo zapuščino. Skupaj z Radovednim Popkom boste poiskali Prešernov portret, ki je nastal za prvo praznovanje Prešernovega dneva, odkrivali, za kaj so uporabljali cehovsko skrinjo, kdo so svetniki in svetnice ter kaj je portret in kaj tihožitje, si ogledali prave topovske krogle in stoletja stare predmete.

Za odrasle pa bo ob 16:30 organizirano tudi vodstvo po Sokličevi zbirki.

Prav tako si lahko ta dan razstave brezplačno ogledate v Koroškem pokrajinskem muzeju Slovenj Gradec, od 10. do 18. ure in v Rojstni hiši Huga Wolfa od 10. do 17. ure.

Pestro bo tudi dogajanje v Koroški galeriji likovnih umetnosti, kjer vas poleg možnosti brezplačnega ogleda izbranih del iz zbirke KGLU (Bogdan Borčić, Jože Tisnikar, Štefan Planinc, Pino Poggi) in razstave Zbirke za solidarno prihodnost med 10. in 18. uro čaka tudi poseben program.

Ob 10. uri vas po razstavi Zbirke za solidarno prihodnost popelje kustosinja Katarina Hergold Germ, od 11. do 13. ure pa bo potekala brezplačna ustvarjalnica za mladino in odrasle Pero miru, ki jo bo vodila Rahela Mačič (program in kam se je potrebno predhodno prijaviti, preverite tukaj).

Ob kulturnem dnevu našega največjega pesnika Franceta Prešerna v Slovenj Gradcu pripravljajo pestro kulturno dogajanje.