Search
Close this search box.

Pergerjeve letno obišče več kot 15.000 gostov, načrtujejo tudi gradnjo novega objekta (FOTO)

Medičarstvo Perger je družinsko podjetje, v katerem že več kot četrt stoletja že deveta generacija izdeluje izdelke iz medu, voska in satja po 260 let starih postopkih izdelave. Njihovi izdelki so med drugim razveselili tudi Dalajlamo, papeža Benedikta, Nelsona Mandelo, Donalda Trumpa, tudi Luciana Pavarottija.

Medičarstvo Perger je podjetje z družinsko tradicijo, ki že od leta 1757 izdeluje unikatne izdelke, znani pa so po tem, da vsak izdelek, ki ga izdelajo, izdelajo ročno, saj so jim, kot pravijo, v ospredju družinske vrednote. Znanje se prenaša iz starejše generacije na mlajše, in tako sedaj že deveta generacija izdeluje izdelke najvišje kakovosti, njihovi postopki izdelavi pa so natanko takšni, kot so bili pred dvesto šestdesetimi leti.

Že ob vstopu v prostor se začuti domačnost s pridihom topline in prijaznosti, ki se čuti tudi v izdelkih. Pri Pergerjevih se, kot so povedali, radi pohecajo, da iz vsega, kar marljive čebele pridelajo, naredijo nov izdelek. In res niso daleč od resnice, saj je med osnova za izdelavo njihovih izdelkov. Teh se je v njihovi dolgoletni zgodovini nabralo res kar precej, ljudje pa lahko uživajo v njih, ko se želijo bolj zdravo in kakovostno sladkati (bio medenjaki, bio bonbon, domače lizike, turški med – mandolat), bodisi, ko želijo, da so njihovi izdelki del njihovih posebnih trenutkov (lectovi izdelki za vse priložnosti, unikatne krstne in poročne sveče in druga osebna, poslovna ali protokolarna darila). Pravijo, da je v zdajšnjem hitrem tempu življenja potrebno gledati tudi nase, se kdaj umiri in napolniti s pozitivno energijo. Tukaj pa prednjačijo njihove energetske sveče, ki jih je za njih oblikoval svetovno znani oblikovalec Oskar Kogoj. Gre za inovativen izdelek, ki ga med drugim uporablja družna Trump, za rojstno dnevno darilo je energetsko svečo Triglav v dar prejel tudi svetovno znani operni pevec Luciano Pavarotti, še danes največja energetska sveča Neskončnost krasi papeško rezidenco v Vatikanu, še posebej ponosni pa so, kot povedo, da je energetska sveča postala nepogrešljiv sopotnik meditacijske prakse številni strank doma in po svetu.

Pergerjevi so posebni tudi pri tem, da vse izdelke izdelujejo iz naravnih sestavin. Pravijo, da se od ostalih podjetij razlikujejo tudi zaradi svojih vrednot. Družinske vrednote so jim v osrčju vsega, kar počnejo. Postale so sestavni del njihovega vsakdana in ovir, v katerem opravljajo svojo delo ter živijo svoja življenja. In ena izmed njihovih temeljnih vrednot je spoštovati naravo in darila, ki jih prinaša, zato za svoje izdelke uporabljajo le najboljše, 100 odstotno naravne sestavine. Sveče so tako narejene iz 100 odstotnega čebeljega voska, njihovi bio bonboni so obarvani s kurkumo, rdečo peso in spirulino, medenjaki pa so edini na svetu, ki vsebujejo matični mleček, cvetni prah, propolis in sedem vrst izbranih slovenskih zelišč.

“Znani smo kot butični proizvajalec, ki kakovost vedno postavlja pred količino.” – Lucian Perger

Vsak njihov izdelek, ki ga naredijo, je narejen ročno in po enakih postopkih, kot so se jih naučili od njihovih prednikov. Te postopke tudi delijo s številnimi domačimi in tujimi obiskovalci njihove galerije in muzeja na Legnu, ki ga letno obišče več kot 15.000 gostov. Proizvodnja z avtomatiziranem sistemom bi jim sicer prinesla večje in hitrejše število izdelanih kosov, vendar, kot pravijo, njihova vizija ni proizvajati izdelkov za masovna tržiča, saj so bili vzgojeni v duhu, da kar delaš, moraš delati s srcem, ljubeznijo in pri tem ne gledati na denar. In prav tega se držijo še danes ter verjamejo, da bo tako ostalo za vedno. Kot pravijo, ni enako, če nek izdelek naredi stroj, kot pa če gre ta izdelek skozi pet ali več parov rok Pergerjev. Z avtomatizirano proizvodnjo bi izgubili ključne vrednote in zgodbo, česar pa, kot povedo, ne želijo. Povedo prigodo izpred nekaj let, ko je stranka iz tujine želela naročiti preveliko naročilo: “Znani smo kot butični proizvajalec, ki kakovost vedno postavlja pred količino. Pred časom smo imeli stranko iz tujine, ki nas je zasula z naročilom, ki ga ne bi mogli realizirati v petih letih. Povabili smo jih v Slovenj Gradec, jim predstavili našo zgodbo, pokazali postopke izdelave in jim povedali, da so količine omejene. Kasneje so bili navdušeni in naročili samo toliko, kolikor smo lahko naredili.”

Lucian, član najmlajše generacije Pergerjevih pove, da mu je vse skupaj bilo položeno v zibelko. Nikoli ga starši niso silili v delo, ampak sčasoma je domače podjetje in vse procese enostavno vzljubil. Pove, da se je že kot majhen otrok igral v delavnicah, starša, starejši brat in sestra so delali, on pa je bil zraven in se igral. In ta strast, ljubezen do dela, ki jo je videl pri družini, mu je kaj kmalu zlezla pod kožo. Tudi oče je imel podobno zgodbo, dejstvo je, da na silo ne gre nič. Ta prehod iz starejše na mlajšo generacijo je bil pri njih očitno uspešen, saj so danes v podjetju prisotni prav vsi otroci – najstarejši brat Boštjan (o.p. Lucianov), ki je vodja vseh proizvodnih procesov, sestra Ines, ki je odgovorna za proizvodnjo bonbonov in Lucian, ki je najmlajši in skrbi za prodajo in vodenje podjetja. V podjetju so poleg očeta Hrabrota prisotni vsi otroci. Prav vsak izmed njih pokriva svoje področje, seveda si med seboj tudi pomagajo. Od njihovega dela sicer živi več kot deset ljudi.

Njihovi izdelki so v več kot 140 galerijah in muzejih po svetu, na kar so, povedo, izredno ponosni. Izvozno najbolj plodna tržišča so za njih Nemčija, Združeni Arabski Emirati, v zadnjem času pa vedno bolj tudi Avstrija.

Najbrž si prvi lastnik medičarne ni predstavljal, kam se bo domače, majhno podjetje v več kot 260-ih letih razširilo. “Ponosni smo na prav vse dosežke tako v preteklosti, kakor tudi v sedanjosti. A dejstvo je, da imamo velike načrte, po duši smo vizionarji, ki sledimo našim sanjam. Le te pa so v zadnjem času povezane predvsem z gradnjo novega objekta MEDENI RAJ PERGER 1757, ki bo edinstvena turistična atrakcija v svetu. V Slovenj Gradcu bomo Koroški in celotni Sloveniji postavili spomenik slovenske kulturne dediščine, predstavljen na moderen, inovativen način. Povezali smo se z vrhunskim koroškim arhitektom Juretom Kotnikom, s katerim smo zasnovali projekt, ki ga svet še ni videl. Obiskovalcem bo na voljo 3D predstavitev družinske obrti, ogledali si bodo lahko izdelavo naših izdelkov v živo, otroci si bodo lahko naredili vsak svojo liziko, med tem, ko se bodo zabavali v hišici Janka in Metke. Virtualna resničnost bo obiskovalce popeljala na pot družine Perger od 1757 pa vse do danes, posladkali se bodo lahko v prvi medeni slaščičarni na svetu. Načrtujemo vse to in še več…,” z iskrico v očeh pove najmlajši sin Lucian.

Za svoje izdelke so prejeli tudi najvišje priznanje v Evropi. Lucian ob tem uspehu skromno pove: “Pomeni nam priznanje za dobro in pošteno delo vseh generacij Pergerjev in hkrati obvezo, da družinsko tradicijo popeljemo še nivo višje. Prav tako smo zelo ponosni na zadnje priznanje, ki smo ga prejeli s strani Ministrstva za kulturo, ki nas je razglasilo za nosilca slovenske kulturne dediščine. ajvečje priznanje pa so seveda naše zveste stranke, ki nam vlivajo dodatno moč in energijo in zaradi katerih se trudimo biti najboljši.”

Dogodki

Medičarstvo Perger je družinsko podjetje, v katerem že več kot četrt stoletja že deveta generacija izdeluje izdelke iz medu, voska in satja po 260 let starih postopkih izdelave. Njihovi izdelki so med drugim razveselili tudi Dalajlamo, papeža Benedikta, Nelsona Mandelo, Donalda Trumpa, tudi Luciana Pavarottija.