Search
Close this search box.

Organizatorji licitacije lesa zadovoljni s ponudbo, ob izvedbi nujno upoštevanje ukrepov

V tem tednu v Pameče pri Slovenj Gradcu še dovažajo hlodovino, s katero bodo ponudniki sodelovali na licitaciji vrednejšega lesa. Trenutno se približujejo količini 3000 kubičnih metrov, kar je pol manj kot lani, a so organizatorji s ponudbo zadovoljni. Pred izvedbo licitacije in ogledov izpostavljajo nujnost spoštovanja protikoronskih ukrepov.

Trenutno najboljšo hlodovino na slovenskem trgu so na območje prihodnje poslovne cone v Pamečah ob glavni cesti Dravograd-Slovenj Gradec začeli dovažati tik pred novim letom, nato pa so dovoz zaradi razmočenega terena za kratek čas ustavili.

Ravno zaradi tega so v teh dneh možnost dovoza hlodovine podaljšali, a le še ta teden, saj morajo organizatorji nato do ponedeljka, 25. januarja, označiti vse hlode in pripraviti katalog za kupce. V ponedeljek se namreč začenjajo ogledi, od takrat naprej imajo kupci tudi možnost oddaje ponudb.

Doslej so ponudniki hlodovine pripeljali skupno okoli 3000 kubičnih metrov lesa, kar je več kot pol manj kot na lanski rekordni licitaciji, na kateri se je nabralo nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov lesa. Končna količina zbrane hlodovine na letošnji 15. licitaciji bo znana konec tega tedna.

Organizatorji so glede na vse okoliščine z letošnjo dosedanjo ponudbo zadovoljni.To je presenetljivo dobro, v zadnjem času je k temu pripomoglo tudi vreme,” je za STA danes povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline. Zadovoljen je tudi s kakovostjo ponujene hlodovine. Veliko je lepega lesa, je dodal.

Licitacije se vsako leto udeleži veliko kupcev iz tujine, ki si to želijo tudi letos. Zato je veliko vprašanj o tem, kakšna je možnost prenočitev, kakšen je režim prehajanja državne meje, kako je s testi na novi koronavirus,” je trenutno dogajanje in priprave opisal Jeromel.

Prve kupce na ogledih pričakujejo že v ponedeljek, možnosti oddaje ponudb pa bodo kupci imeli do 4. februarja, ko bodo ponudbe tudi odpirali. Rezultati licitacije bodo po napovedih znani 18. februarja na dan odprtih vrat licitacije.

Zaradi spoštovanja ukrepov ob epidemiji covida-19 bodo organizatorji kupce razporedili na več dni, prav tako že sedaj vse obiskovalce opozarjajo, naj se ne zadržujejo v skupinah.

Zagotovo celotno dogajanje ne bo potekalo tako kot minula leta, ko si je na dan odprtih vrat licitacije ponujeno hlodovino ogledala množica obiskovalcev. Že zdaj vsem interesentom predlagajo, da si hlodovino ogledajo že pred dnevom odprtih vrat, prav tako bodo hlodi na ogled tudi še nekaj dni po 18. februarju.

Na lanski licitaciji je skupno 865 lastnikov ponudilo 6620 hlodov v skupni izmeri nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov. Ponujeni les si je ogledalo veliko kupcev, na koncu je skupno 21.001 ponudbo oddalo 43 kupcev iz sedmih držav. Več kot polovico lesa z lanske licitacije so prodali v tujino, največji kupec je bil s Kitajske.

Najvišjo ceno je tudi lani dosegel gorski javor rebraš. Za dobrih sto let star hlod te vrste iz snežniških gozdov je kupec iz Nemčije ponudil 29.161,52 evra, ponujeni hlod pa je po kubičnem metru dosegel 14.414 evrov, kar je bilo oboje največ dotlej. Na lanski licitaciji se je po ocenah organizatorjev obrnilo za okoli dva milijona evrov denarja.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V tem tednu v Pameče pri Slovenj Gradcu še dovažajo hlodovino, s katero bodo ponudniki sodelovali na licitaciji vrednejšega lesa. Trenutno se približujejo količini 3000 kubičnih metrov, kar je pol manj kot lani, a so organizatorji s ponudbo zadovoljni. Pred izvedbo licitacije in ogledov izpostavljajo nujnost spoštovanja protikoronskih ukrepov.