Olaj zanikal vpliv politike na delovanje policije na torkovem protestu. Janković za proteste obtožil Janšo, vlado pa pozval k odstopu

Generalni direktor Policije Anton Olaj je za Odmeve TV Slovenija zanikal, da bi na delo policije ob torkovem protestu vplivala politika. V policiji so po njegovih besedah pripravljeni tudi na prihodnje proteste. Ljubljanski župan Zoran Janković je medtem za 24ur zvečer na POP TV za proteste obtožil premierja Janeza Janšo, vlado pa pozval k odstopu.
244478513_377526093861172_2356822967899630439_n

Olaj je dejal, da je uporaba sile odvisna od “ocene situacije na terenu”, torkova situacija pa da je to narekovala.

Poleg neposrednega ogrožanja javnega reda varnosti cestnega prometa je potrebno vedeti, da je istočasno potekalo še varovanje varovanih oseb v zvezi z vrhom EU-Zahodni Balkan (…), ki so imele določena opravila na določenih krajih v Ljubljani. Zato je tudi moja odredba vključevala ta območja,” je pojasnil in dodal, da so gibajočo se množico zaradi varovanja morali preusmeriti in zagotoviti varnost.

Po njegovem mnenju so dan prej ljudi primerno opozorili, da bo varovanje poostreno in da naj bodo zbiranja mirna.

Čeprav naj bi bil protest ob prvi uporabi vodnega topa miren, Olaj zatrjuje, da so v tistem trenutku za uporabo topa “obstajali pogoji”. “V tistem času so proti policijskim vozilom in policistom že metali granitne kocke in druge predmete, kar je pomenilo, da je bilo treba shod razpustiti, kar smo tudi jasno napovedali,” je dejal.

Na vprašanje, kako bo policija ravnala ob prihodnjih protestih, je povedal, da bo “tako kot vedno do zdaj – zakonito, strokovno učinkovito”. “Sicer pa mi proteste pričakujemo tudi vnaprej in smo na njih pripravljeni,” je dejal.

Odločno je zanikal, da bi na torkovo dogajanje vplivala politika z željo po strožjem varovanju. Policistke in policiste je ob tem pohvalil za “dobro delo”.

Na torkovo dogajanje se je v oddaji 24ur Zvečer na POP TV odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Dejal je, da je vrednota Ljubljane varnost in spoštovanje “različnosti”.

To, kar se je včeraj zgodilo, je velika tragedija. Dejstvo je, da je kriv Janez Janša in njegov način vladanja. Temu ne moremo ubežati, ljudje so zelo nervozni, nesrečni, protestirajo iz dneva v dan,” je dejal. Odločitev o predčasnih volitvah je sicer na predsedniku vlade, je dodal, se pa po njegovem mnenju takšni protesti ne morejo nadaljevati, zato predčasne volitve podpira.

Obsodil je odločitev predsednika republike Boruta Pahorja, ki je na pogovor povabil predsednika stranke Resnic.ca Zorana Stevanovića, enega od organizatorjev sredinih protestov.

Poudaril je, da je “protest dobrodošel pod pogojem, da ni nasilen”. V zadnjih dveh tednih pa po njegovem mnenju prihaja do prekomernih ukrepov z obeh strani. Vsakršen nasilen protest je obsodil.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije