Search
Close this search box.

Okužbe z novim koronavirusom še vedno v porastu, Bruselj predlaga hitrejše testiranje

Novi koronavirus še vedno kaže zobe. Samo v torek so po svetu potrdili več kot pol milijona novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Žarišče pandemije covida-19 ostaja Evropa. V Bruslju so predstavili sveženj dodatnih ukrepov za boj proti pandemiji, vključno s priporočilom za učinkovitejše in hitrejše testiranje.

Tovrstno testiranje je po mnenju Bruslja odločilno orodje v prizadevanjih za zajezitev novega koronavirusa. Poleg testov PCR Evropska komisija priporoča uporabo hitrejših antigenskih testov.

Evropska komisija je vse članice EU tudi pozvala, naj vzpostavijo učinkovite in združljive aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom ter okrepijo prizadevanja za spodbujanje njihove uporabe, saj aplikacije pomagajo prekiniti verige prenosa.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob predstavitvi dodatnih ukrepov ocenila, da bo letošnji božič drugačen. Opozorila je na koronsko utrujenost in pozvala vsakogar k odgovornosti. Ocenila je tudi, da je bilo rahljanje ukrepov na stari celini pred poletjem prehitro.

Njen posebni svetovalec v boju proti pandemiji, profesor Peter Piot je poudaril, da to, kakšen bo božič, ni toliko odvisno od ukrepanja vlad, temveč od ravnanja vsakega posameznika. Obenem je izpostavil, da na dan zaradi covida-19 umre 1000 Evropejcev, čeprav se je tveganje smrtnosti v primerjavi s pomladjo razpolovilo.

V Bruslju so danes tudi ocenili, da bi EU lahko imela po najboljšem scenariju od aprila prihodnje leto na voljo od 20 do 50 milijonov odmerkov cepiv proti novemu koronavirusu na mesec. Obeti sicer so, da bi lahko cepili 700 milijonov ljudi, kar je več kot dovolj za EU s 446 milijoni prebivalci in vključuje tudi odmerke za revne države po svetu.

V svetu so v torek potrdili skupno 516.898 novih okužb z novim koronavirusom in 7723 smrti, povezanih s covidom-19.

Samo v Evropi so v zadnjem tednu v povprečju na dan potrdili več kot 220.000 novih okužb, kar je 44 odstotkov več v primerjavi s tednom prej. Dnevno je pandemija terjala tudi okoli 2000 življenj.

Porast okužb beležijo tudi ZDA. Prvič so v tednu dni potrdili več kot pol milijona okužb, teden prej jih je bilo 370.000. Kljub temu je znanstveni urad Bele hiše v torek zmago nad covidom-19 uvrstil na vrh seznama dosežkov predsednika Donalda Trumpa, čeprav število novih primerov okužb spet podira rekorde, narašča pa tudi število mrtvih. Do torka zvečer se je v ZDA s koronavirusom okužilo skoraj 8,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 227.000.

Več kot polovico v torek potrjenih primerov so potrdili v 10 najhuje prizadetih državah, ki so poleg ZDA še Indija, Brazilija, Rusija, Francija, Španija, Argentina, Kolumbija, Združeno kraljestvo in Mehika.

Pandemija se tudi v sosednjih državah Slovenije ne umirja.

V Avstriji so zabeležili nov rekord novih okužb s koronavirusom na dnevni ravni. V zadnjih 24 urah so okužbo potrdili pri 3394 osebah. Povečalo se je tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnico zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 1569 bolnikov s covidom-19, od tega 224 na intenzivni negi.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 8589 testih potrdili 2378 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je še 23 bolnikov s covidom-19, kar je najviše število smrtnih žrtev v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. Doslej je na Hrvaškem zaradi covida-19 umrlo skoraj 500 ljudi.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so potrdili 40.999 okužb. Doslej je umrlo 493 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 27.770 ljudi, izvedli pa so nekaj manj kot 466.315 testov.

V Italiji, kjer se je v mesecu dni podeseterilo število dnevnih okužb z novim koronavirusom, so se v torek zvečer, že drugi dan zapore, nadaljevali protesti zaradi vnovične uvedbe omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Italijanska vlada je sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja, kot so restavracije, bari, kinodvorane in gledališča.

Na Apeninskem polotoku so sicer v torek poročali o novem rekordu – 21.994 novih okužbah v 24 urah in 221 smrtih zaradi covida-19, kar je največ od sredine maja. V mesecu dni se je tudi za petkrat povečalo število bolnikov na intenzivnih oddelkih.

V Evropi med najhuje prizadete države glede na število prebivalcem sodita med drugim Belgija in Češka. V slednji so v zadnjem dnevu potrdili 15.663 novih okužb z novim koronavirusom, kar je po štirih dnevih nov dnevni rekord. Zaostreni ukrepi, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja okužb, zaenkrat še ne kažejo rezultatov. Danes je v državi prvič veljala tudi policijska ura.

V Nemčiji se prav tako soočajo s strmim porastom novih okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 14.964 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije. Skupno so potrdili 449.275 okužb, od tega je umrlo 10.098 ljudi, 27 v zadnjem dnevu. Nemška kanclerka Angela Merkel se je prav danes z ministrskimi predsedniki zveznih dežel dogovorila, da bodo v ponedeljek uvedli strožje ukrepe za zajezitev pandemije covida-19.

Največ novih okužb dnevno od začetka pandemije so v zadnjem dnevu potrdili tudi na Švedskem, ki se je v prvem valu za razliko od večine evropskih držav odločila proti zapiranju javnega življenja in gospodarstva.

Pripravila Maja Lazar Jančič

Dogodki

Več iz istega kraja