Search
Close this search box.

Odprli sodobno zavetišče za živali s talnim ogrevanjem

V Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana so 10. decembra odprli nove prostore, kjer so uredili sodobno domovanje za pse, novo upravo s predavalnico in prostore za prostovoljce. Na novo zavetišče so po besedah vodje Marka Omana čakali 14 let. Vsako leto v zavetišču sicer oskrbijo več kot 2000 zapuščenih živali.

V zavetišču na Gmajnicah, prvoustanovljenem zavetišču v Sloveniji, so doslej spisali več kot 32.000 živalskih zgodb. Veselih, manj veselih in ganljivih, a prav vsaka se nas je globoko dotaknila in mnoge smo pisali skupaj z vami, je dejal Oman. Kot je dodal, pa vsem tem zgodbam sedaj dodajajo najlepšo: zgodbo o novem Zavetišču Ljubljana, kjer so pridobili novo sodobno domovanje za pse, novo upravo s predavalnico in prostori za prostovoljce ter servisne prostore.

“A zavetišče niso le stavbe in prostori. So ljudje, živali, srečanja in nove priložnosti, zato si to poglavje želimo pisati skupaj z vami,” je dejal. Zavetišče je še v gradnji, poteka namreč še druga faza gradnje, v okviru katere bodo zgradili veterinarsko ambulanto in objekt za mačke. Tako so v objektu, ki je sicer v prvi vrsti namenjen psom, nameščene tudi mačke. “Trenutno lahko namestimo 70 do 75 psov in okrog sto mačk. V novem zavetišču po koncu gradnje prihodnje leto bomo lahko v 47 boksih namestili 120 psov in v 64 boksih do 200 mačk,” je dodal.

Odprtja se je udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da je zaključena prva faza zavetišča, v kateri skupna površina novih objektov znaša 2200 kvadratnih metrov oz. še enkrat več kot nekdanja površina. Končna površina vseh objektov pa bo junija 2020, ko bo projekt zaključen, po njegovih besedah znašala 3500 kvadratnih metrov.

“Naš živalski vrst je eden lepših v Evropi in z Gmajnico smo postavili standard za vso Evropo. Prepričan sem, da bo vodja zavetišča Marko Oman s svojimi sodelavci užival predvsem v družbi naših štirinožnih prijateljev. To je tudi odgovor vsem tistim, ki sprašujejo, ali je žival samo živa ali tudi čuteča. Mi v praksi pokažemo, da je žival čuteča. Živali bodo imele talno gretje in talno hlajenje,” je zadovoljno dejal župan.

Direktorica ZOO Ljubljana Barbara Mihelič je spomnila, da pot do novega zavetišča ni bila niti lahka niti kratka. “Bila pa je definitivno vredna truda. Ko pogledamo nazaj, smo zadovoljni. A ta pot še ni končana, pred nami je še veliko izzivov. Najprej je treba dokončati drugi del zavetišča. Smo pa zazrti tudi naprej, saj v Sloveniji ni poskrbljeno za zapuščene eksotične živali in hišne živali. Preveč je še živali v stiski, do nedavnega so pri nas bile živali opredeljene kot stvari,” je povedala. Dokler se ne bo vsak posameznik zavedal, da so živali čuteča bitja, da ne morejo biti neodgovorno darilo, jih po njenih besedah čakajo polne roke dela.

V spremstvu najstarejše živali, 12-letnega psa Hrusta, so udeleženci skupaj odprli vrata novega Zavetišča Ljubljana in nazdravili lepši prihodnosti za živali v stiski.

Dogodki

Več iz istega kraja