Odpravljeni še zadnji epidemični ukrepi, strokovna skupina za covid-19 prenehala z delom

Vlada je na današnji dopisni seji določila prenehanje veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanja in obvladovanje okužb s covidom-19, s tem pa odpravila še zadnje epidemične ukrepe. Strokovna skupina za covid-19 je ob tem predlagala prenehanje svojega delovanja. Minister za zdravje Janez Poklukar je predlog sprejel.
Mateja Logar Milan Krek

Prenehanje veljavnosti odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 po navedbah vlade pomeni prenehanje veljavnosti vseh ukrepov, ki so bili sprejeti z namenom preprečevanja in obvladovanja epidemije covida-19. Kot zadnja sta bila v veljavi ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Predlog je 25. maja podala strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar. Ob tem so v skupini svetovali, da se za preprečevanje in obvladovanje koronavirusnih okužb upoštevajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Logarjeva je za STA pojasnila, da bodo o morebitni obveznosti nošenja mask tako po novem odločale službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb posameznih bolnišnic.

Prav tako so zaradi izboljšanja stanja v skupini sklenili, da potreba po obstoju svetovalne skupine ne obstaja več, je dejala. Na ministrstvu za zdravje so za STA potrdili, da je minister za zdravje Janez Poklukar sklep o prenehanju delovanja skupine že podpisal.

Vlada je na seji prav tako sprejela poročilo o posebnem vladnem projektu za spodbujanje precepljenosti v populaciji proti covidu-19. Projekt je zasledoval osnovni cilj spodbujanja precepljenosti oseb, predvsem starejših od 50 let, in s tem zmanjšanje deleža hospitaliziranih zaradi težjega poteka covida-19. Posledično naj bi projekt zagotavljal oz. ohranjal dostopnost do zdravstvenih storitev in nemoteno izvajanje zdravstvene dejavnosti v času epidemije covida-19.

Ministrstvo za zdravje je za izvajalce projekta predvidelo predvsem delavce v timu družinske medicine, ki naj bi bili deležni dodatnega nagrajevanja v obliki delovne uspešnosti ob določenem odstotku cepljenih proti covidu-19 med njihovimi opredeljenimi pacienti.

Odziva izvajalcev projekta za izvedbo projekta ni bilo, zato so cilje projekta skušali doseči z drugimi ukrepi, denimo z akcijo Cepilni dnevi in mobilnimi cepilnimi ekipami.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.