Odbor za zdravstvo danes o noveli zakona o lekarniški dejavnosti in pogoju PCT za zdravstvene storitve

Odbor DZ za zdravstvo se bo danes sestal na dveh sejah. Na prvi bodo obravnavali predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki so jo vložili v SMC. Nato bo sledila nujna seja, na kateri bodo na zahtevo SAB razpravljali o omejevanju dostopa do zdravstvenih storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
lekarna

Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti so poslanci SMC vložili februarja letos in predvideva ponovno možnost vertikalnega povezovanja v lekarniški dejavnosti in spremembo kriterijev postavljanja lekarniške mreže.

Do predloga novele so kritični tako v lekarništvu, pristojni sindikati, zdravstvene organizacije, pa tudi v Skupnosti občin Slovenije, trgovinski zbornici, Ekonomsko-socialnem svetu, koordinaciji zdravniških organizacij, slovenskem farmacevtskem društvu, Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter v agenciji za varstvo konkurenc. Podprli so ga pa v Združenju mestnih občin Slovenije.

Na predlog so bila vložena številna dopolnila, med drugim dopolnila vlade, ki sta jih vložili SDS in NSi in predlagajo črtanje skoraj vseh členov.

Nato pa bodo člani odbora razpravljali o pogoju PCT za dostop do zdravstvenih storitev. V SAB, ki so zahtevali nujno sejo, so zapisali, da so ostro proti omejevanju dostopa do osnovne zdravstvene oskrbe, saj bolniki brez izpolnjevanja pogoja PCT zdaj ne morejo priti do osebnega zdravnika. Po opozorilih strokovnjakov in zaposlenih v zdravstvu pa tak način omejevanja bolnikovih pravic škodi njihovemu zdravju in vodi v poznejše odkrivanje bolezni.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.