Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu turizma so otroci skozi sliko predstavili kako si predstavljajo turizem (FOTO)

Danes obeležujemo Svetovni dan turizma, katerega letošnja tema je “Turizem in delovna mesta za boljšo prihodnost za vse”. Na Ravnah so ob dnevu turizma pripravili vrsto zanimivih dogodkov.

27. september je dan, ki je po celem svetu posvečen obeležitvi turizma. Osnovni namen instituta Svetovnega dneva turizma je, da se vsako leto 27. septembra s pomočjo svobodno izbranih dogodkov in aktivnosti države članice Svetovne turistične organizacije (UNWTO) še tesneje povežejo s skupnim ciljem dvigniti zavedanje o socialnih, kulturnih, političnih in ekonomskih vrednotah, ki jih omogočajo potovanja in turizem. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) vsako leto izbere tematiko, ki prepleta aktivnosti nacionalnih turističnih organizacij in ostalih deležnikov, ki aktivno obeležujejo ta dan. Letošnja tema je: “Turizem in delovna mesta za boljšo prihodnost za vse”.

Svetovni dan turizma pa so obeležili tudi v Občini Ravne na Koroškem, kjer so pripravili prijeten dan v prostorih TIC-a Ravne. V njihovih prostorih poleg koristnih informacij za turiste poskrbijo še za informiranje društev, medijev in ostalih o različnih dogodkih in prireditvah ter seveda ponudbi. Nahajajo se v Partizanski ulici, kjer navdušujejo tako domačine kot naključne obiskovalce mesta, ki so na Ravnah vse pogostejši. Velikokrat pa jih obiščejo tudi otroci iz Vrtca Ravne, ki so posebej za Svetovni dan turizma uresničili idejo zaposlene v TIC-u, gospe Danice Hudrap, ter v sliki predstavili, kako si oni predstavljajo turizem. Kaj so pripravili, smo si lahko ogledali v prostorih TIC-a, k sodelovanju pa so povabili tudi ravensko knjižnico.

OTROCI IZ VRTCA RAVNE SO OB SVETOVNEM DNEVU TURIZMA SKOZI SLIKE PREDSTAVILI KAKO SI ONI PREDSTAVLJAJO TURIZEM:

“Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je turist vsakdo, ki potuje in ki začasno spremeni kraj bivanja zaradi oddiha ali razvedrila. Potemtakem smo turisti skorajda vsi, vsak dan, kajti vsakdo od nas potuje v službo, z avtom ali peš ter če že ne zaradi oddiha ali razvedrila, pa vsaj zaradi službe začasno spremeni kraj bivanja, kajne?” so dodali na TIC-u.

Ob Svetovnem dnevu turizma pa je Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem v okviru evropskega projekta “Noč ima svojo moč”, v prostorih Štauharije pripravil eksperimentalne delavnice za vse generacije, ki so in bodo potekale danes od 9. do 24. ure. Ob 20. uri pa bo predavanje Znanost in eksperimenti v jeklarski industriji, ki bo potekalo v sodelovanju s Skupino SIJ – Slovenska industrija jekla.

“Noč ima svojo moč”

Projekt “Noč ima svojo moč” poteka danes na različnih lokacijah. Aktivnosti, ki so jih pripravili obsegajo znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v šestih osnovnih in srednjih šolah, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domovih za starejše, muzejih… ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah. Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije so skupaj sooblikovali projekt »Noč ima svojo moč«.

Ob Svetovnem dnevu turizma pa so v številnih državah po vsem svetu in tudi v vsaj devetih krajih po Sloveniji potekali shodi “Podnebni štrajk: skupaj za podnebno pravičnost”. Shodu, ki je potekal na Ravnah so se ob 11. 55 uri pridružili tudi učenke in učenci Osnovne šole Prežihovega Voranca z mentorico.

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika pa so ob letošnjem Svetovnem dnevu turzima pripravili priložnostno razstavo z naslovom: “Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse.”

Svetovni dan turizma pa so včeraj “praznovali” tudi v Slovenj Gradcu, kjer so dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta pripravili zanimive stojnice. Opozarjali so na problematiko turističnih poklicev, pripravili pa so tudi vodene oglede mesta. Preberite: Ob svetovnem dnevu turizma so dijaki v Slovenj Gradcu opozarjali na problematiko turističnih poklicev.

VIR: TIC Ravne, GOV.SI, NOV, www.nocmoc.eu

Dogodki