“Alkohol, ki ga zaužije nosečnica, iz njenega krvnega obtoka skozi posteljico prosto prehaja v plodovo kri. Pri plodu alkohol doseže enako ali celo višjo koncentracijo kot pri nosečnici. Ker je plodova sposobnost presnove alkohola manjša, ostane in deluje v njegovem telesu tudi dlje časa,” ob mednarodnem dnevu fetalnega alkoholnega sindroma poudarjajo strokovnjaki.
Alkohol lahko poškoduje otrokove možgane in druge organe, odvisno od tega, kdaj med nosečnostjo mu je izpostavljen, opozarja NIJZ. Najbolj so ranljivi možgani, ki se razvijajo vso nosečnost. Poleg tega izpostavljenost alkoholu poveča tveganje za splav, mrtvorojenost, prezgodnje rojstvo, nizko porodno težo, nenadno smrt dojenčka, hkrati pa je tudi edini vzrok za spekter fetalnih alkoholnih motenj.
“Med nosečnostjo ni varna nobena pijača, ki vsebuje alkohol, ne rdeče ali belo vino ne pivo, liker ali druga alkoholna pijača. Odsvetovano je tudi pitje brezalkoholnih vin in piv, saj je v njih še vedno lahko do pol volumskega odstotka alkohola, kar predstavlja tveganje za vnos alkohola, četudi majhnih količin,” poudarja Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.
Omenila je izsledke novejši raziskav, ki nakazujejo, da lahko tudi pitje alkohola pri moških pred spočetjem vpliva na kakovost semenčic in zdravje otroka. Čeprav so ti vplivi še predmet raziskav, je priporočljivo, da tudi bodoči očetje razmislijo o opustitvi pitja alkohola v obdobju načrtovanja nosečnosti.
Med najpomembnejšimi dejavniki pri opuščanju pitja alkohola v času nosečnosti NIJZ izpostavlja informiranost, odnos družbe in usklajena mnenja stroke ter odnos drugih.
“Podatki kažejo, da vsaka četrta nosečnica ne spremeni svojega odnosa do pitja alkohola in v času nosečnosti še naprej pije. Verjetnost, da bo opustila pitje alkohola, je večja, če okolica od nje ne pričakuje, da bo pila alkohol,” so navedli izjavo Maje Roškar z NIJZ.
Vir: STA