Search
Close this search box.

Ob rekordu števila novih okužb s koronavirusom tudi razmišljanja o dodatnih omejevalnih ukrepih

V torek so v Sloveniji potrdili 1503 nove okužbe s koronavirusom, kar je daleč največ doslej. Že v torek zvečer ob delnih podatkih, ki so že kazali na visoke številke okuženih je premier Janez Janša pozval k streznitvi. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dejal, da bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi.

Po vladnih podatkih je v torek umrlo deset bolnikov s covidom-19, 333 se jih je zdravilo v bolnišnicah, od tega jih 55 na intenzivni negi. Pomoč ventilatorja za dihanje jih je potrebovalo 41. V bolnišnice so v torek sprejeli na novo 60 bolnikov s covidom-19, 32 so jih odpustili v domačo oskrbo.

Trenutno je v državi aktivno okuženih 8860 ljudi, število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa se je povzpelo na 423, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 15.982 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 200 bolnikov s covidom-19. Na Institutu Jožef Stefan so ob zadnjih izračunih opozorili, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,18, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb podvoji v 6,2 dneva.

Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo,” ocenjujejo. Po njihovi je oceni trenutno okužen odstotek in pol prebivalstva. Posvarili so, da v kolikor tudi ukrepi, sprejeti v torek, ne bi prijeli, verjetno ne bo več popravnega izpita.

Ob naraščanju števila okuženih v bolnišnicah na račun drugih zdravstvenih dejavnosti širijo število postelj, namenjenih zdravljenih bolnikov s covidom-19. V zdravstvu ponavljajo opozorila, da bo ozko grlo obravnave bolnikov s covidom-19 zdravstveni kader, ki ga je v Sloveniji premalo. Pri tem so težava tudi okužbe med zdravstvenimi delavci, ki se okužijo predvsem zunaj zdravstvenih ustanov. Doslej so jih našteli že več kot 1000, samo v zadnjem mesecu 150 v UKC Ljubljana.

Minister Gantar je na popoldanski novinarski konferenci povedal, da se potrebe po bolniških posteljah povečujejo za 10-12 postelj dnevno, a da v tem trenutku še lahko zagotavlja, da bo vsak bolnik, ki zdravljenje potrebuje, tega tudi deležen.

Po Gantarjevem mnenju bi morali čim prej popolnoma ustaviti javno življenje v državi. Kot je dejal, je sam odgovoren, da bo zdravstveni sistem deloval in ne bo prišlo do kolapsa. “Če epidemije ne bi obvladali, potem ni več druge rešitve,” je opozoril in dodal, da se stroka večinoma zavzema za bolj restriktivne ukrepe.

Problem, ki ga trenutno vidi minister, je, da bodo šele čez deset do 14 dni vedeli, ali bodo ukrepi, ki jih je v zadnjih dneh sprejela vlada, učinkovali. “Za nas bi bilo zelo obremenjujoče, če bi čez 14 dni ugotovili, da sprejeti ukrepi niso zadostovali in bi prišli do točke, ko zdravstvo ne bo več zmoglo zdržati obremenitev. Vsi se bojimo, da bi prišli do točke, ko ne bi več imeli rešitev, zato je danes rešitev zgolj in samo v omejitvi kontaktov,” je dejal.

Zaprtje vseh trgovin in drugih servisnih dejavnosti, vključno s hoteli, je že v minulem tednu predlagala svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je v izjavi za medije povedala vodja skupine in infektologinja Bojana Beović. Kot je poudarila, kakršnokoli mešanje pripomore k širjenju okužb z novim koronavirusom.

Mnenje skupine je, da je smiselno zapreti državo za sorazmerno kratek čas in jo ob izboljšanju stanja spet sprostiti z ustreznimi ukrepi, dokler ne bo situacija bistveno boljša ali zaradi toplejših mesecev ali pa zaradi varnega in učinkovitega cepiva.

Za ocenjevanje učinkovitosti ukrepov je po njenih besedah treba počakati vsaj dobrih deset dni ali raje kak dan več. Dodala pa je, da je v vmesnem času zelo neprijetno gledati naraščanje števila okuženih in se spraševati, ali so ukrepi ustrezni in zadostni, da bodo preprečili katastrofo.

Komentirala je tudi peticijo, ki so jo danes državnemu zboru predali predstavniki sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo, v njej pa opozorili na potrebo po vnovičnem premisleku pri omejevanju vadbe ter zapiranju fitnesov in športno-rekreativnih dvoran. A kot je opozorila Beovićeva, je “pametno, da vsi razumemo, da gre za res težko situacijo”. “Nikakor ne bo mogoče puščati odprtih posameznih dejavnosti, če želimo res ustaviti to epidemijo,” je poudarila.

Ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so začeli veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Tudi tam je obvezno nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada je dodatno omejila športna tekmovanja in dejavnosti ter omilila ukrep za frizerske salone v rdečih regijah.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes pojasnila, da so glede na začasne vladen ukrepe v športu dovoljeni treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Ukrepi bodo veljali 14 dni, nato jih bodo znova preučili.

Že dopoldne pa je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek napovedal, da bo glede na trenutne epidemiološke razmere v državi, ki terjajo sprejem novih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, vlada zagotovo podaljšala veljavnost turističnih bonov za eno leto.

S ponedeljkom so učenci od vključno 6. razreda osnovne šole in dijaki prešli na šolanje na daljavo. A v minulih dneh je prihajalo do več težav v internetnem okolju zavoda Arnes, kjer poteka pouk na daljavo. Danes zjutraj je prišlo še do dveh hekerskih napadov. A po današnjem srečanju sta direktor Arnesa Marko Bonač in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jure Gašparič zagotovila, da je Arnesov sistem dovolj robusten, da bo normalno deloval, tudi če na šolanje na daljavo preidejo še učenci od 1. do 5. razreda.

Pristojna ministrstva in službe pa medtem usklajujejo protokol za primere, ko delavec zaradi stika z okuženo osebo ne more opravljati svojega dela, odločbe o karanteni pa zaradi preobremenjenosti NIJZ ne dobi več. Delodajalci bodo lahko predvidoma povračilo nadomestila plače za takšne delavce uveljavljali s potrdilom, ki ga bo izdala medicina dela.

Protokol še ni usklajen, so povedali na ministrstvih za delo in za zdravje, predvideno pa naj bi bilo, da bodo lahko delodajalci za takšnega delavca – ki npr. zaradi specifike dela ne more delati od doma – povračilo nadomestila plače uveljavljali s potrdilom, ki ga bodo dobili pri specialistu medicine dela, s katerim sodelujejo.

Pripravila: pripravila Tjaša Doljak

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Slo1964
Slo1964
3 let nazaj

Strezn se pijanc pofukan