Search
Close this search box.

Ob prehodu hladne fronte obstaja možnost nastanka močnejših neviht z močnimi nalivi, silovitejšim nevihtnim pišem in manjšo točo

Ponoči bo ponekod v zahodni Sloveniji občasno deževalo, jutri do večera pa se bo dež od zahoda razširil na vso Slovenijo. Ob prehodu hladne fronte bodo krajevno možni močnejši nalivi in sunki vetra.

FOTO: Neurje.si

Nad severno Evropo je obsežno ciklonsko območje. Hladna fronta je že dosegla zahodno stran Alp in se bo ponoči in jutri pomikala proti našim krajem. Fronta bo naše kraje od zahoda zajela v sredo popoldne in v roku nekaj ur prešla Slovenijo. Nad severno Italijo bo v noči na sredo nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo poskrbelo za nekoliko izdatnejšo količino padavin nad našimi kraji in okolico.

V noči na sredo bo v zahodni Sloveniji vse več oblačnosti, proti vzhodu pa bo še pretežno jasno. Ponekod bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. V severni Italiji se bodo ponoči že pojavljale krajevne padavine, deloma plohe, proti jutru lahko v Furlaniji že kakšna nevihta. Tudi pri nas se bodo v zahodni Sloveniji proti jutru že pojavljale občasne manjše padavine, deloma plohe. Najnižje jutranje temperature bodo med 12 in 15 °C, na Primorskem okoli 17 °C.

V sredo zjutraj in dopoldne se bo oblačnost povečevala. Postopno se bo oblačnost zgostila tudi na vzhodu Slovenije. V dopoldanskem času so prve lokalne “predfrontalne” plohe in manjše nevihte možne predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Čez dan in proti popoldnevu se bodo padavine ob prihodu hladne fronte, od zahoda okrepile in se popoldne in proti večeru razširile nad vso Slovenijo. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 17 in 22, na vzhodu Slovenije do 24 °C. Popoldne in zvečer se bo ohladilo. Padavine bodo v noči na četrtek postopno slabele. Zapihal bo veter severnih smeri.

Ob prihodu fronte bodo v sredo čez dan, popoldne in zvečer nastajale nevihte. Južni vetrovi, ki bodo pihali pred prihodom fronte bodo nad območje severnega Jadrana in preko Slovenije prinesli dovolj potencialne konvektivne energije (500-1500 J/kg), ki bo poskrbela za razmeroma burno nevihtno dogajanje v večjem delu Slovenije. Vetrovni profil bo, v kombinaciji s potencialno konvektivno energijo, ugoden tudi za razvoj kakšne supercelične nevihte.

Obstaja možnost nastanka lokalnih močnejših neviht z močnimi nalivi, silovitejšim nevihtnim pišem in manjšo točo ali sodro. Največ verjetnosti za nastanek močnejših neviht bo v južni polovici Slovenije in na vzhodu (Primorska, Notranjska, Dolenjska in Štajerska). 

Do četrtka zjutraj bo dež ponehal v večjem delu Slovenije, le v južnih krajih bo dopoldne občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo od zahoda jasnilo. Pihal bo veter severne do vzhodne smeri, na Primorskem sprva zmerna burja, ki bo čez dan slabela in zvečer ponehala. Hladneje bo.

V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki