Ob dnevu spomina na mrtve boste lahko prisluhnili koncertu Živ spomin v mojem srcu

Današnji dan spomina na mrtve bo potekal brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami. Ni pa odpovedana osrednja spominska slovesnost pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev. Lahko pa boste spremljali tudi prvi spletni koncert Kristine Ravnjak in njenega moža Aljaža, ki ga bomo v živo prenašali preko spletne strani Koroških Novic.
sv peter cerkev

Predsednik republike Borut Pahor bo na osrednji spominski slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani položil venec, navzoči pa bodo tudi predsednik vlade Janez Janša, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič.

Predsednik DZ Igor Zorčič bo zatem položil vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo ’91, pri spomeniku padlim v NOB, ob Lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Za dan spomina na mrtve je sicer značilno obiskovanje grobov bližnjih, polaganje cvetja nanje in prižiganje sveč v spomin na pokojne. Vendar epidemiologi tokrat naprošajo k doslednemu spoštovanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore je pozval, naj obiščemo le grobove v svoji župniji oz. občini in se bližnjih pokojnih spomnimo v molitvi. Poleg tega se je treba po njegovih besedah izogniti obisku sorodnikov in prijateljev.

Bralci Koroški Novic pa boste imeli danes tudi priložnost, da se vaših najdražjih spomnite ob poslušanju spletnega koncerta Živ spomin v mojem srcu, ki bo izveden v cerkvi svetega Petra na Kronski gori, ob podpori Pogrebne službe in kamnoseštva Primožič ter Koroških novic.

Koncert, na katerem se bosta predstavila Kristina in Aljaž Ravnjak, si boste lahko ogledali preko spleta v nedeljo, 1. novembra, ob 15.00. Kasneje pa bo na voljo tudi posnetek na kanalu YouTube, ki vam bo omogočal, da si boste lahko kadarkoli vzeli čas zase in svoje spomine.

Več o koncertu si lahko preberete TUKAJ.

Vir: STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.