Search
Close this search box.

Ob prvem novembru boste lahko prisluhnili koncertu Živ spomin v mojem srcu

Letos ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov, prepovedani so verski obredi z navzočnostjo ljudi, maše bodo potekale preko spleta, prav tako pa boste lahko iz domačega naslonjača spremljali prvi spletni koncert Kristine Ravnjak in njenega moža Aljaža, ki ga bomo v živo prenašali preko spletne strani Koroških Novic.

Tudi v teh čudnih, korona časih se spominjamo naših dragih pokojnih. Morda se ne boste fizično odpravili prav na vsa pokopališča kot običajno, a se jim vseeno lahko na nek način poklonite, zanje kaj zmolite, se v ožjem družinskem krogu pogovarjate o preminulem dedku ali babici, očetu, mami, prijatelju … Imeli pa boste tudi priložnost, da se vaših najdražjih spomnite ob poslušanju spletnega koncerta, ki bo izveden v cerkvi svetega Petra na Kronski gori, ob podpori Pogrebne službe in kamnoseštvo Primožič in Koroških novic.

Koncert si boste lahko ogledali preko spleta v nedeljo, 1. novembra, ob 15.00. Kasneje pa bo na voljo tudi posnetek na kanalu YouTube, ki vam bo omogočal, da si boste lahko kadarkoli vzeli čas zase in svoje spomine.

Pred nedeljskim koncertom pa smo poklepetali z gospo Kristino Ravnjak, ki je sicer deluje pod umetniškim imenom Kristina Angelika. Kot smo izvedeli, se je na Koroško preselila iz Ljubljane. Tu je našla ljubezen svojega življenja – Aljaža Ravnjaka, s katerim priložnostno med drugim ustvarjata tudi glasbo, ki tolaži. Za izvajanje take glasbe in petje na pogrebih se je odločila na podlagi lastne izkušnje s smrtjo, saj je že pri rosnih 21-ih letih izgubila očeta Gustija Kastelica, pojasni Kristina Angelika, ki vas vabi, da se ji pridružite tudi na družbenem omrežju Facebook, v skupini Glasba, ki tolaži.

Zanimalo nas je, zakaj ravno Kristina Angelika.Po poklicu sem krajinska arhitektka, v srcu pevka in ravno to dvojnost svojega poslanstva želim živeti v svojem umetniškem imenu. V kolikor kaj poznate rastlinski svet, najbrž veste, da je angelika prav čudovita zdravilna rastlina, hkrati pa se v Angeliki skriva pomen grške besede »angelos« oziroma angel, kar pomeni »nosilec sporočila“, pove sogovornica.

In doda: Z možem Aljažem kot že rečeno med drugim izvajava glasbo, ki tolaži, pri petju na pogrebih in ob drugih priložnostih. Spletni koncert oziroma pesmi, ki jih boste slišali ob 1. novembru, so namenjene vašemu spominjanju na vam drage osebe, ki so že zapustile to življenje. Naj omenim, da sem leta 2009 izgubila očeta, mu novembra 2013 namenila svoj prvi spominski koncert in s tem se je pravzaprav začela moja samostojna glasbena pot.”

FOTO:  Nika Hölcl Praper

»V spomin na očeta sem leta 2013 pripravila koncert z naslovom Nebeški Jeruzalem za domačo publiko v župniji Ljubljana – Štepanja vas. Odzivi poslušalcev v nabito polni cerkvi so bili zelo pozitivni, zato sem naslednje leto, po poroki, pripravila podoben koncert z naslovom Vsaka pot konča se … v cerkvi svete Elizabete v Slovenj Gradcu, ki pa ni bil preveč dobro obiskan. Sledilo je nekaj let premora, ko sva z Aljažem pač pela tam, kamor so naju povabili (poroke, pogrebi, razna slavja), a za leto 2020 sem se opogumila in pripravila spletni koncert z naslovom: Živ spomin v mojem srcu. To bo torej že tretji koncert, ki poslušalcem omogoča, da poleg spominjanja na pokojne pogledajo tudi vase.«

FOTO:  Nika Hölcl Praper

V pogovoru za Koroške Novice je Kristina Angelika spregovorila tudi o umrlih.Morda tudi vi koga od umrlih neizmerno pogrešate in se sprašujete, zakaj se je zgodilo ravno tako, kot se je … Vseh odgovorov ne bomo nikoli našli, lahko pa se teh ljudi z zaupanjem in vero v to, da se bomo nekoč spet srečali v večnosti, vedno znova spominjamo in si vsaj kdaj pa kdaj dovolimo tudi žalost, da jih fizično ni več med nami.

»Želim si, da bi v zavetju lastnega doma, ob prižgani svečki, fotografiji ali kakem drugem predmetu, ki vas spominja na vašega umrlega, izjokali bolečino, ki jo morda skrivate pred drugimi ali celo pred samim seboj,« pravi Kristina Angelika, ki vas lepo vabi na poseben, spletni koncert ob dnevu spomina na mrtve.

Za konec pa še dodaja: “Dovolite mi torej, da vas popeljem v svet glasbe in spomina – prisluhnite spletnemu koncertu Živ spomin v mojem srcu in delite to informacijo še s kom.”

Napoved koncerta najdete tudi TUKAJ.

Dogodki

Letos ob 1. novembru na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov, prepovedani so verski obredi z navzočnostjo ljudi, maše bodo potekale preko spleta, prav tako pa boste lahko iz domačega naslonjača spremljali prvi spletni koncert Kristine Ravnjak in njenega moža Aljaža, ki ga bomo v živo prenašali preko spletne strani Koroških Novic.