Search
Close this search box.

Ob dnevu civilne zaščite bodo podelili priznanja

Danes je svetovni dan civilne zaščite.

Osrednja slovesnost ob dnevu Civilne zaščite bo potekala jutri, na Brdu pri Kranju, kjer bodo podelili priznanja najbolj zaslužnim pripadnikom Civilne zaščite ter drugim posameznikom in organizacijam za zasluge in prispevek pri razvoju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč v preteklem obdobju.

Podelili bodo 33 priznanj, med drugimi tudi najvišje priznanje na tem področju – kipec Civilne zaščite za življenjsko delo. Slavnostni govornik na prireditvi bo evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Janez Lenarčič.

“Komisija za priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je letos potrdila skupaj 275 predlogov za priznanja Civilne zaščite – 145 bronastih znakov, 66 srebrnih znakov, 34 zlatih znakov, 29 plaket in 1 kipec Civilne zaščite”, so zapisali na gov.si.

Preostala priznanja Civilne zaščite bodo podeljena v naslednjih dneh na trinajstih regijskih prireditvah po Sloveniji, med drugim tudi na Ravnah na Koroškem.

Leta 1990 je Vlada Republike Slovenije 1. marec razglasila za dan civilne zaščite. Ta dan naj bi opominjal ljudi, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta mednarodna pomoč in solidarnost tudi na tem področju.

Sodelovanje v civilnizaščiti je organizirano po načelu državljanske dolžnosti. V Sloveniji je v civilnozaščito operativno vključenih okoli 33.000 ljudi. Enote in službe civilnezaščite se praviloma organizirajo, kadar nalog zaščite, reševanja in pomoči ni mogoče opravljati s poklicnimi ali prostovoljnimi reševalnimi službami.

Med lanskimi prejemniki priznanj je bilo tudi deset Korošcev. Več TUKAJ.

VIR: gov.si, STA

Dogodki