Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Priznanja ob Dnevu Civilne zaščite podelili tudi desetim Korošcem

V počastitev 1. marca – dneva Civilne zaščite je danes, 6. 3. 2019, v centru PC Lopan v Mislinji, potekala slovesna regijska podelitev priznanj Civilne zaščite najbolj zaslužnim pripadnikom Civilne zaščite ter drugim posameznikom in organizacijam za zasluge in prispevek pri razvoju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč v preteklem obdobju.

[aiovg_video id=65335]

 

Leta 1992 je Vlada Republike Slovenije 1. marec razglasila za dan civilne zaščite. Ta dan naj bi opominjal ljudi, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta mednarodna pomoč in solidarnost tudi na tem področju.

Osrednja slovesnost ob dnevu Civilne zaščite je bila minuli petek v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Na njej je bilo podeljenih deset bronastih, trinajst srebrnih in enajst zlatih priznanj ter pet plaket. Kipec Civilne zaščite za življenjsko delo je letos prejela Jamarska reševalna služba (JRS). Slavnostni govornik pa je bil predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Komisija za priznanja in nagrade s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je letos sicer potrdila skupaj 264 predlogov za priznanja Civilne zaščite. Preostala priznanja Civilne zaščite, ki niso bila podeljena na Brdu, bodo podelili regijskih prireditvah po Sloveniji. Ena od trinajstih svečanosti je danes potekala tudi v Mislinji, kjer so podelili priznanje trem Korošicam in sedmim Korošcem.

Srebrni znak Civilne zaščite sta prejela:

  • Nenad Donau (strokovni sodelavec za zaščito in reševanje v Občini Mežica),
  • Alojz Špalir (namestnik poveljnika štaba Civilne zaščite Občine Dravograd)

Bronasti znak Civilne zaščite so prejeli:

  • Vanja Smolar Kotnik (delavka Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostave Slovenj Gradec),
  • Anton Preksavec, (član Štaba Civilne zaščite Občine Dravograd)
  • Aleksander Celan (član Regijske komisije za ocenjevanje škode),
  • Majda Gros (vodja ekipe Prve pomoči Občine Mislinja)
  • Andreja Sila (inšpektorica Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostave Slovenj Gradec).

Podelili pa so tudi tri dodatna priznanja za enkratno dejanja, za pomoč pri poplavah in vetrolomu leta 2018, in sicer bronasti znak Civilne zaščite, ki so ga prejeli:

  • Silvo Verdel (član Štaba civilne zaščite Občine Črna na Koroškem),
  • Jože Polanšek (član Štaba civilne zaščite Občine Črna na Koroškem),
  • Karel Vogrin (samostojni podjetnik)

Prireditve so se med drugim udeležili sekretar, vodja Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije (ICZR) Janko Petrovič, in gostitelj današnje prireditve, župan Občine Mislinja Bojan Borovnik, ki sta prisotne tudi pozdravila in nagovorila ter poveljnik civilne zaščite za Koroško Alan Matijevič.  V dvorani pa smo zasledili tudi župana Slovenj Gradca Tilna Kluglerja in črnjansko županjo mag. Romano Lesjak.

Za popestritev prireditve, ki jo je povezovala Leja Oder, pa je s citrami in kulturnim vložkom poskrbela Patricija Ramšak, učenka OŠ Mislinja.

Dogodki