Search
Close this search box.

Ob 400-letnici železarstva pripravljajo v Mežiški dolini številne prireditve, vključno s prižigom bakle iz jekla (FOTO in VIDEO)

Danes, 29. 1. 2020, so ravenski župan dr. Tomaž Rožen, mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ in dr. Karla Oder iz Pokrajinskega muzeja Ravne na Koroškem, na novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem predstavili aktivnosti ob 400-letnici jeklarstva v Mežiški dolini.

VIDEO: Tiskovna konferenca na Ravnah – 400 let jeklarstva v Mežiški dolini

[aiovg_video id=121923]

Koroška in njeno osrednje mesto Ravne na Koroškem (nekoč Guštanj) so namreč že 400 let pomembno železarsko središče, z močno jeklarsko tradicijo, čeprav se ni začela na Ravnah. Dr. Karla Oder, kustosinja in muzejska svetnica v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzej Ravne na Koroškem, je namreč poudarila, da začetki modernega jeklarstva na Koroškem segajo v daljno leto 1620, ko je Melhior Puc v Črni postavil prve fužine. V 20. stoletju pa modernim jeklarstvom v Mežiški dolini vodijo Ravne na Koroškem. Kot je dejal župan Raven dr. Tomaž Rožen pa je imelo jeklarstvo in še vedno imaza občino velik pomen tudi v tem trenutku.

Rožen tudi meni, da je pogosto ta dejavnost prezrta oziroma tone v pozabo, zato bodo ob jubilejnem letu v vseh občinah v Mežiški dolini poskušali s številnimi dogodki in prireditvami na različnih prizoriščih jeklarstvo približati čim večji množici ljudi, vsem generacijam, od najmlajših do najstarejših, ki so tudi čustveno povezani z jeklarsko dejavnostjo v kraju, kamor jih je pripeljala pot ravno zaradi dela v železarni, je dodal Rožen in zaključil: “Jeklo ni samo del naše dediščine, je del naše sedanjosti in verjamem, da tudi svetle prihodnosti.”

Kot rečeno bodo ob jubilejnem letu v vseh občinah v sodelovanju z različnimi ustanovami in društvi pripravili številne prireditve, med drugim tudi na Ravnah v Koroškem pokrajinskem muzeju. Odrova je ob tem dejala, da je muzej ob jubilejni obletnici osredotočen na razstavne dejavnosti in na promocijo tehniške dediščine v Mežiški dolini, ki jo bodo predstavljali na vodenih ogledih. Skupaj z Gledališčem Dela je zasnoval poletno dogajanje v Stari železarni. Obudili bodo tudi eno številko Fužinarja, ki ga pripravlja Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika.

Vodja korporativnega komuniciranja v Skupini SIJ Sara Wagner je omenila nekaj največjih dogodkov, ki jih bodo organizirali znotraj Skupine SIJ, z osrednjo prireditvijo v septembru, izvedli bodo tudi strokovni simpozij. Izpostavila je, da bodo v družbi olimpijcev maja na Ravnah prižgali baklo, izdelano iz jekla, ki bo potovala vse do Tokia.

Dogodki