Search
Close this search box.

Novost na Ravnah: V uporabo bodo predali Plac za špilat

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ki letos poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja. Posebno pozornost tokrat namenja mladim. Aktivnosti bodo potekale do 22. septembra, evropski pobudi pa se je letos pridružilo tudi 96 slovenskih občin.

V številnih slovenskih občinah bodo v prihodnjih dneh organizirali kolesarske izlete, brezplačne popravljalnice koles, Dan brez avtomobila in Park(irni) dan, ponekod bodo razdaljo označevali Peš kažipoti. Vrtci in šole bodo spodbujali najmlajše k hoji z igrami, nekatere učence bosta do šole pospremila Pešbus in Bicivlak, so pred začetkom Evropskega tedna mobilnosti strnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ob tej priložnosti so tudi letos na Ravnah združili moči Občina Ravne na Koroškem, NIJZ Območna enota Ravne in skupaj z vrtci, šolami ter različnimi društvi za zdravje in športnimi društvi izvedejo preventivno akcijo Koroška v gibanju. Letos bodo poleg postavitve Grajske gibalnice, 20. 9. 2022 ob 16. uri na dogodku otvorili Plac za špilat, v Grajskem parku pa bodo hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti.

ETM letos poteka pod sloganom: Trajnostno povezani. Pobuda opozarja na pomen dobro povezanih skupnosti, saj so te pogoj za uspešnost katerekoli občine in za visoko raven kakovosti našega bivanja v njej. O kakovosti življenja v neki občini tako vse bolj odločajo dobra dostopnost do dobrin in storitev, zagotovljena mobilnost za vse družbene skupine, dobre povezave ter raznovrstnost alternativ osebnemu motornemu prometu.

Ker pa za zdravo skupnost ni pomembna zgolj trajnostna mobilnost, ampak tudi spodbujanje različnih oblik gibanja pri vseh generacijah, so se na Ravnah odločili da k ponudbi različnih športnih objektov in prostorov dodajo še enega, in sicer Plac za špilat. 

Ideja o Placu za špilat izhaja iz publikacije s starimi gibalnimi igrami Gremo se špilat, ki so jo v letošnjem letu izdali v okviru projekta Ravne – zdravo mesto. V skupini so pod okriljem občine Ravne sodelovali še Vrtec Ravne, OŠ Koroški jeklarji, OŠ Juričevega Drejčka, OŠ Prežihovega Voranca, Šolski center Ravne, Društvo diabetikov Mežiške doline in NIJZ OE Ravne.

Plac za špilat bo namenjen promociji starih iger, zbranih v knjižici Gremo se špilat. Otvoritev Placa bo v torek, 20. septembra 2022, ob 16. uri v športnem parku pri tenis igrišču. V Grajskem parku bodo hkrati potekale predstavitve društev in različne gibalne aktivnosti. Ponovno bodo postavili tudi Grajsko gibalnico, krožno pot s tablami z gibalnimi vajami in kontakti društev. Ta bo obiskovalcem na voljo do konca oktobra.

Vir: STA, Občina Ravne na Koroškem

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ki letos poudarja pomen dobro povezanih skupnosti za dvig kakovosti bivanja. Posebno pozornost tokrat namenja mladim. Aktivnosti bodo potekale do 22. septembra, evropski pobudi pa se je letos pridružilo tudi 96 slovenskih občin.