Novi britanski kralj se bo imenoval Charles III.

Britanska premierka Liz Truss je nocoj ob smrti britanske kraljice Elizabete II. nagovorila državljane in izrazila globoko pretresenost in užaloščenost. Smrt kraljice je označila za "konec druge elizabetinske dobe", nagovor pa je končala s pozivom "naj Bog varuje kralja", Charlesa III.

Trussova je državljane nagovorila pred svojo rezidenco na Downing Streetu 10. Oblečena v črno je izrazila užaloščenost zaradi novice o smrti kraljice. “Vsi smo skrušeni zaradi novice, ki smo jo prejeli iz Balmorala,” je dejala britanska premierka.

“Smrt njenega visočanstva kraljice je velik šok za državo in svet,” je dodala pred množico novinarjev, ki se je zbrala pred njeno rezidenco.

Obdobje vladanja Elizabete II. je označila za “drugo elizabetinsko dobo”. Pod elizabetinsko dobo sicer v Združenem kraljestvu označujejo vladavino Elizabete I. (1558-1603), ki jo imenujejo tudi za “zlato dobo” britanskega imperija.

Trussova se je z Elizabeto II. sestala vsega dva dni nazaj, ko jo je kraljica imenovala za premierko. To so opravili kar na gradu Balmoral na Škotskem, da kraljice ne bi po nepotrebnem obremenjevali s potjo v London. Danes pa so iz Škotske najprej sporočili, da se je kraljičino zdravstveno stanje močno poslabšalo, zatem pa je zvečer umrla. Stara je bila 96 let.