Novi britanski kralj se bo imenoval Charles III.

Britanska premierka Liz Truss je nocoj ob smrti britanske kraljice Elizabete II. nagovorila državljane in izrazila globoko pretresenost in užaloščenost. Smrt kraljice je označila za "konec druge elizabetinske dobe", nagovor pa je končala s pozivom "naj Bog varuje kralja", Charlesa III.
287661605_5437985542889898_636651160540606921_n

Trussova je državljane nagovorila pred svojo rezidenco na Downing Streetu 10. Oblečena v črno je izrazila užaloščenost zaradi novice o smrti kraljice. “Vsi smo skrušeni zaradi novice, ki smo jo prejeli iz Balmorala,” je dejala britanska premierka.

“Smrt njenega visočanstva kraljice je velik šok za državo in svet,” je dodala pred množico novinarjev, ki se je zbrala pred njeno rezidenco.

Obdobje vladanja Elizabete II. je označila za “drugo elizabetinsko dobo”. Pod elizabetinsko dobo sicer v Združenem kraljestvu označujejo vladavino Elizabete I. (1558-1603), ki jo imenujejo tudi za “zlato dobo” britanskega imperija.

Trussova se je z Elizabeto II. sestala vsega dva dni nazaj, ko jo je kraljica imenovala za premierko. To so opravili kar na gradu Balmoral na Škotskem, da kraljice ne bi po nepotrebnem obremenjevali s potjo v London. Danes pa so iz Škotske najprej sporočili, da se je kraljičino zdravstveno stanje močno poslabšalo, zatem pa je zvečer umrla. Stara je bila 96 let.

Naroči se
Obvestilo o
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.