Novartis vlaga 110 milijonov dolarjev v razvoj bioloških zdravil tudi v Sloveniji

Farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Lek, je napovedal naložbo v razvoj bioloških zdravil naslednje generacije v višini 300 milijonov dolarjev. Od tega bo 110 milijonov dolarjev namenil za vzpostavitev centra za razvoj bioloških zdravil v Lekovem obratu v Mengšu.

Z večletno naložbo v višini 300 milijonov dolarjev bo Novartis vzpostavil znanstveno okolje, ki bo okrepilo njegove zmogljivosti za zgodnji tehnični razvoj bioloških zdravil, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Leku.

Vodja tehničnega razvoja zdravil pri Novartisu Reto Fischer je pojasnil, da v farmacevtski industriji predstavljajo biološka zdravila skoraj polovico vseh v zadnjem obdobju odobrenih zdravil in imajo ogromen potencial za naslavljanje neizpolnjenih potreb po zdravljenju na različnih terapevtskih področjih. Z naložbo bodo ustvarili znanstveno okolje, ki je nujno za prenos kompleksnih bioloških spojin od začetnih korakov skozi celoten proces razvoja na integriran in hiter način, je dodal.

Lokacija v Mengšu s približno 360 sodelavci ter dolgoletnim tesnim sodelovanjem s slovenskimi akademskimi in raziskovalnimi institucijami ima že dolgo tradicijo razvoja bioloških zdravil. Tamkajšnja vodja razvoja bioloških zdravil Špela Jalen je povedala, da bodo z novo naložbo okrepili svoj položaj na področju razvoja bioloških zdravil eksterno in znotraj Novartisa: “Novi center za razvoj bioloških zdravil bo omogočil nove razvojne zmogljivosti, vključno s klinično proizvodnjo za podporo zgodnjim fazam kliničnih preskušanj.”

Danes napovedana naložba bo zajemala razvoj učinkovin in končnih izdelkov ter bo izvedena na obstoječih Novartisovih lokacijah – poleg v Sloveniji še v Švici in Avstriji. V vzpostavitev biološkega središča v svojem kampusu St. Johann v Baslu bo Novartis vložil 100 milijonov dolarjev, v razvoj proizvodnih zmogljivosti kampusa Schaftenau v Avstriji pa 60 milijonov dolarjev.

Kot so prepričani v Novartisu, bo naložba spodbujala nadaljnje znanstvene inovacije, privabljala nove talente ter okrepila razvojne procese, usmerjene v hitrejše prehode od predkliničnih preskušanj zdravil do prvih preskušanj na ljudeh. “Z razširitvijo in krepitvijo znanja ter izkušenj bomo zagotovili, da bo razvoj bioloških zdravil še naprej navdihujoč za naše sedanje in prihodnje sodelavke ter sodelavce – to je namreč ključni vir za razvoj novih inovativnih terapij za bolnike po vsem svetu,” je povedal globalni vodja bioloških zdravil pri Novartisu Jonathan Novak.