Nova kotlarna v Slovenj Gradcu že v poskusnem obratovanju

Nova kotlarna na lesno biomaso Komunale Slovenj Gradec, ki so jo od oktobra lani gradili na lokaciji obstoječe toplarne na Štibuhu, je že v poskusnem obratovanju. Z naložbo v vrednosti 2,6 milijona evrov koroško mesto v novi kurilni sezoni prehaja na 100-odstotno ogrevanje na energijo iz obnovljivih virov.

Z daljinskim ogrevanjem se na območju slovenjgraške občine ogreva 55 individualnih odjemalcev, 63 večstanovanjskih objektov in 69 ostalih odjemalcev, kot so vrtci, šole, telovadnice, javne ustanove, obrt in gospodarstvo.

Komunala Slovenj Gradec je z ogrevanjem v letošnji kurilni sezoni začela konec prejšnjega tedna. Najprej s proizvodnjo toplote v plinskem kotlu, v tem tednu pa začenja s proizvodnjo v novi kotlarni, kjer kot gorivo uporabljajo lesne sekance.

To pomeni, da bo komunalno podjetje v novi ogrevalni sezoni vso toploto pridobilo iz obnovljivih virov, in sicer 65 odstotkov z lesno biomaso in 35 odstotkov iz odpadne toplote na kogeneraciji.

Uradno odprtje naložbe bo 18. oktobra, je za STA navedel direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak.

Komunala Slovenj Gradec je za naložbo zagotovila 735.000 evrov lastnih sredstev, sicer pa je naložba sofinancirana iz kohezijskih skladov, del sredstev pa predstavlja tudi najeti kredit.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije