Search
Close this search box.

Nepravilno odlaganje smeti pereč problem tudi v Doliču

Z nepravilnim odlaganjem smeti se soočamo na celotnem območju Koroške regije.

Vedno bolj jasno je, da nepravilno odlaganje smeti predstavlja večji problem, kot bi si kdo mislil. Vse več je namreč divjih odlagališč, še hujše pa je dejstvo, da se raznorazne smeti odlagajo tudi na ekoloških otokih, ki so namenjeni zbiranju stekla ter papirja in kartona.

Da so ekološki otoki v naseljih postavljeni z namenom ločenega zbiranja odpadkov, je verjetno jasno vsem občanom in občankam, a še vedno se najdejo ljudje, ki očitno tega enostavnega koncepta ne razumejo najbolje.

Zadnji v nizu ekoloških otokov, ki je vse pogosteje bolj podoben divjemu odlagališču kot urejenemu ekološkemu otoku v pomoč občanom pri lažjem sortiranju in odlaganju odpadkov, je zagotovo otok v Vaški skupnosti Dolič.

Pred nekaj dnevi so na Facebook profilu Vaške skupnosti Dolič zapisali:

’’Takšni prizori nas pa res zelo razžalostijo. Upam, da se lastnik teh odpadkov prepozna in malce zamisli nad svojim početjem. V kraju imamo postavljenih več ekoloških otokov oz. kesonov za ločeno odlaganje odpadkov in prav na vseh lokacijah kljub opozorilom opažamo nepravilno odlaganje oz. malomarnost nekaterih oseb.

Nikakor ne razumem dejstva, da nekdo vse te odpadke naloži v avtomobil in odvrže na neprimernem mestu, čeprav imamo v občini v ta namen urejeno brezplačen zbirni center v Dovžah.

Drage krajanke in krajani, sami smo odraz čistoče in urejenosti našega kraja. V kolikor se bodo takšna nepremišljena dejanja ponavljala pa bomo primorani ekološke otoke odstraniti oz. namestiti video nadzor.

Prav tako mečemo slabo luč na vse tuje obiskovalce, ki jih ni malo, saj ravno tukaj pričenjajo svojo kolesarsko pot. Zagotovo takšna dejanja odženejo marsikaterega kolesarja, ki bo podobne neokusne prizore in negativne izkušnje podajal naprej. Na ta način bo težko pričakovana kolesarska pot še pred otvoritvijo postala ena najmanj zaželenih destinacij.

Na vseh odlagališčih je lepo zapisano kaj se sme odlagati in kaj ne.

Prosim vas, da v prvi vrsti sami skrbimo za naš prelepi kraj in upoštevate pravilno odlaganje odpadkov. Le tako bomo lahko zares ponosni na našo dolino Šentflorjansko.”

Seveda pa se ob takšnih prizorih znova poraja vprašanje, koliko so ekološki otoki sploh smiselni, v oziru na nespoštovanje nekaterih do ločevanja smeti in okolja na splošno. Očitno pa je to težava, s katero se soočamo povsod na Koroškem, spomnimo, o podobnih situacijah smo že poročali TUKAJ, takratni primer je bil iz Občine Ravne na Koroškem. Sicer smo takim prizorom pogosteje priča na ekoloških otokih, ki so nekoliko bolj oddaljeni od strnjenih naselij, a očitno tudi neposredna bližina hiš in drugih objektov ni več ovira. 

Bodo na območju celotne Koroške ukinili ekološke otoke ravno zaradi nevestnega ravnanja ljudi? V podjetju Kocerod se že nekaj časa sprašujejo, če bi jih bilo najbolje odstraniti, saj ne vidijo več smisla v tem, da peščica neodgovornih občanov izniči ves trud, ki ga ostali vlagajo v ločevanje in recikliranje odpadkov.

Kako je potrebno ravnati z odpadki so bili občanke in občani že večkrat obveščeni, vedno pa lahko vse informacije najdejo na spletni strani Koceroda.

Vir: FB Vaška skupnost Dolič

Dogodki

Z nepravilnim odlaganjem smeti se soočamo na celotnem območju Koroške regije.