Search
Close this search box.

Naskok na Guinnessov rekord bodo spremljali tudi Korošci

Drago Mesić iz Domžal se je odločil za prav poseben podvig. Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, kot prvo vojaško starodobno vozilo iz 2. svetovne vojne, ki je obkrožilo državo. Njegovo sedemdnevno potovanje, na katerem se mu bodo med drugim pridružili tudi Korošci, ima tudi dobrodelno noto, hkrati pa želi poskrbeti tudi za promocijo tehnične dediščine Slovenije in slovenskega turizma.

VIDEO: Predstavitev projekta S.O.S. – Starodobniki okoli Slovenije. “Prizadevam si, da bomo moj podvig lahko uradno registrirali kod prvo “Neprekinjeno vožnjo starodobnega vojaškega vozila iz 2. svetovne vojne, ki je obkrožilo državo”

“S svojim starodobnim vojaškim vozilom DODGE WC 52, izdelanim leta 1942, nameravam med 30. julijem in 5. avgustom 2020 obkrožiti državo Slovenijo v nasprotni smeri urinega kazalca. S štartom v mestu Kamnik. Akcijo smo poimenovali S.O.S. (Starodobniki okoli Slovenije). Pri podvigu se mi bojo pridružili kolegi lastniki vojaških in policijskih starodobnih vozil iz cele Slovenije. Za boljšo logistiko in tehnično podporo nas bo spremljala ekipa v kombiju,” je pred podvigom povedal Drago Mesić.

FOTO: Facebook SOS 2020

Na 1350 km dolgo pot se bodo člani ekipe, vključno s spremljevalci in podporniki, podali jutri. Uradni začetek poti je v Eco resort Kamnik, kjer bo tudi zaključek poti okoli Slovenije. Vsi, ki boste udeležence pospremili na to posebno dogodivščino, ste vabljeni med 8.30 in 9. uro na mesto odhoda, kjer jim boste lahko zaželeli srečno, varno in uspešno pot.

Na poti okoli Slovenije pa se bodo Dragu in ekipi pridružili tudi Korošci, med drugim Branko Korat, Dragica Brumnik, Drago Ferš in Sonja Ferš, ki so se na pot podali že danes. Z njimi pa se boste lahko srečali naslednji torek, ko bodo svojo pot zaključili v popoldanskih urah v Dvorcu Bukovje.

Spremljevalci gospoda Draga bodo med potekom S.O.S. kroga s starodobniki zbirali sredstva za bolne in socialno šibke otroke.

FOTO: Facebook SOS 2020

Glede poti je gospod Drago še dejal, da celotna zarisana trasa poteka po asfaltiranih cestah. “Prevozili bomo 6 cestnih prelazov: Vršič (1611 m), Knežak (610 m), Vahta (615 m), Bistrica ob Sotli (365 m), Donačka gora (426 m), Volovljek (1029 m) nadmorske višine. Prečkali bomo geografske in naravne danosti Slovenije, ki je edinstveno v svetovnem merilu, saj se bomo popeljali preko alpske, predalpske, krasa, dinarskega sveta in panonske nižine in simbolično na vrhuncu turistične sezone povezati vse naše naravne danosti in lepote Slovenije.”

VIDEO: Kratka predstavitev poti

Potek akcije:

  • 1. dan, četrtek, 30. julij 2020 – Štart ob 9.uri v Ecoresortu pri Kamniku. Vožnja v smeri, Kranj, Jesenice, Kranjska Gora, vrh Vršiča (1620m), Dolina Soče, Bovec, Kobarid, Tolmin.
  • 2. dan, petek, 31 julij 2020 – Štart ob 9.uri v kampu v tolminskem sotočju. Vožnja v smeri, Kanal, Nova Gorica, Branik, Komen, Sežana, Divača, Sežana, Koper, Izola, Portorož, Šmarje, Koper, Kozina, Hrušica pri Podgradu.
  • 3. dan, sobota, 1. avgust 2020 – Štart ob 9.uri pri penzionu Patrik v Hrušici pri Podgradu. Vožnja v smeri Podgrad, Ilirska Bistrica,
    Knežak, Pivka, Postojna, Cerknica, Bloška planota, Ribnica, Gotenica, Kočevska reka, Brezovica, Osilnica, Petrinja, Kostel, Stari trg ob Kolpi, Vinica.
  • 4. dan, nedelja, 2. avgust 2020 – Štart ob 9.uri v kampu Vinica. Vožnja v smeri Metlika, prelaz Vahta, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Brežice, Bizeljsko, Podčetrtek-avtokamp.
  • 5. dan, ponedeljek, 3. avgust 2020 – Štart ob 9.uri v Podčetrteku – avtokamp.Vožnja v smeri Rogaška Slatina, Rogatec, Žetale, Ptuj, Ormož, Ljutomer, Lendava, Dobrovnik, Šalovci, Kuzma, Radenci in nazaj v Ljutomer.
  • 6. dan, torek, 4. avgust 2020 – Štart ob 9.uri v Ljutomeru. Avtokamp.Smer vožnje Radenci, Gornja Radgona, Šentilj, Maribor, Radlje ob Dravi, Dravograd, Ravne na Koroškem, Prevalje.
  • 7. dan, sreda, 5. avgust 2020 – Štart v ob 9.uri na Prevaljah. Vožnja v smeri Mežica, Črna na Koroškem, Solčava, Luče, prelaz Volovljek, Mekinje pri Kamniku in cilj Ecoresort Kamnik.

Na poti jih bomo spremljali tudi na spletnem portalu Koroških Novic. Sprotno dogajanje pa si lahko pogledate tudi na Facebook strani SOS 2020.

Dogodki

Drago Mesić iz Domžal se je odločil za prav poseben podvig. Za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, kot prvo vojaško starodobno vozilo iz 2. svetovne vojne, ki je obkrožilo državo. Njegovo sedemdnevno potovanje, na katerem se mu bodo med drugim pridružili tudi Korošci, ima tudi dobrodelno noto, hkrati pa želi poskrbeti tudi za promocijo tehnične dediščine Slovenije in slovenskega turizma.