Na slovesu od britanske kraljice tudi Slovenci, med njimi 17-letna Ajda s Koroške

Da bi se poklonili preminuli kraljici Elizabeti II., so v London v minulih dneh odpotovali tudi nekateri Slovenci. Med njimi 17-letna Ajda s Koroške, ki je v London v soboto pripotovala z očetom. Po čakanju v vrsti sta v nedeljo zgodaj zjutraj lahko vstopila v Westminstrsko palačo h krsti. "Občutki ob vstopu so bili nepopisljivi," pravi.

“Prehod iz hiteče, vznemirjene vrste, v zelo svečano in osebno globoko izkušnjo Westminstrske palače se je zgodil v nekaj trenutkih. Bilo je čustveno, ljudje so jokali, vključno z mano. Vzdušje je ustvarila tradicija, povezana z globokim spoštovanjem, ki ga mnogi čutimo do kraljice. Imela sem veliko srečo, saj je ravno takrat, ko bi morala stopiti pred krsto, nastopila menjava straže, tako da sem lahko videla še ta, stoletja star protokol,” je za STA svoje občutke opisala dijakinja Gimnazije Ravne na Koroškem.

Kraljico Elizabeto II. občuduje že dolgo. Minulih sedem let sem v svojem prostem času raziskovala zgodovino evropskih monarhij, njihove povezave vse do 15. stoletja. Najbolj me je prevzela angleška monarhija na čelu z neverjetno žensko, kraljico Elizabeto II.,” je svoje zanimanje razkrila gimnazijka.

Kot pravi, je po mnogih prebranih knjigah in raziskovanjih iz kraljičinega razmišljanja začela črpati tudi njeno modrost, ki jo navdihuje. Dolgo je tudi že vedela, da bo ta žalostni trenutek, ko bo nastopil, zgodovinski.

“Ko sem vstopila v vrsto, me je najprej osupnilo število in raznolikost ljudi. Stari, mladi, dojenčki, invalidi, vsi pripravljeni čakati dolge ure na mrazu za kraljico. Sprva smo se v vijugah premikali zelo hitro, po par kilometrih pa se je upočasnilo. Takrat sem imela čas za hrano, ki sem jo prinesla s sabo, za čaj in za ogled nočnega Londona,” je opisala nočno čakanje v vrsti nepregledne množice, ki se je prav tako namenila pokloniti pokojni britanski kraljici, ki je od srede ležala v Westminstrski palači.

Mlada Slovenka pravi, da imajo Angleži krasen smisel za humor in da ji zato spontani pogovori, nasmehi in šale med čakanjem v vrsti niso ušli. Med čakanjem je spoznala zakonski par iz Walesa, s katerim je imela kljub pozni nočni uri, kot pravi, burno razpravo o zgodovini monarhij. “Čakala sem slabih deset ur in kljub temu da je bilo proti koncu že kar fizično naporno, bi to ponovila še enkrat, zagotovo,” je dodala.

Zaveda se, da današnji pogreb priljubljene kraljice, ki naj bi bil največji pogreb v zgodovini, pomeni, da bo v Londonu zelo veliko ljudi. Že nekaj dni spremlja tudi napovedi glede prevozov in zapor cest.

“S svojim znanjem o kraljevih protokolih sem predvidela najboljše mesto, mimo katerega bo šla procesija s krsto in člani kraljeve družine. Za to mesto pa bom morala vstati zelo zgodaj in pri tem uporabiti tudi nekaj svoje iznajdljivosti,” je v nedeljo zvečer za STA svoje načrte za današnji dan razkrila dijakinja s Koroške. Doživetje ji bo ostalo v spominu do konca življenja, je prepričana.