Search
Close this search box.

Na redni seji MO Slovenj Gradec obravnavali delovanje in financiranje MPIK-a ter sprejeli 3. rebalans proračuna

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sešel na 12. redni seji. Na seji, ki jo je vodil župan Tilen Klugler, so obravnavali enajst točk dnevnega reda.
Fotografija je simbolična

Mestne svetnice in mestni svetniki so najprej sprejeli predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o proračunu Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2023 – 3. rebalans. Predstavil ga je Darko Sagmeister, vodja Oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve. 

S predlogom 3. rebalansa proračuna Mestne občine Slovenj Gradec se v primerjavi z veljavnim proračunom  prihodki povečujejo za 16.164.808,14 evrov in znašajo 62.957.516,32 evrov, odhodki pa se v bilanci zmanjšujejo za 4.793.689,32 evrov in znašajo 46.116.913,19 evrov.

Poglavitni razlog za sprejem rebalansa so spremembe v dinamiki izvedbe posameznih investicij, zvišanja cen med proračunskim letom in avgustovske poplave.

Na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč smo prejeli predplačilo sredstev do višine 40% predhodne ocene neposredne škode za poplave 4. avgusta 2023. Predplačilo je v višini 21.412.170,00 evrov namenjeno za sanacijo po neurju 4. avgusta 2023. Prejeli smo tudi:

– 5.169.729,88 evrov sredstev za intervencijske stroške poplav 4. avgust 2023,

– 35.369,60 evrov za intervencijske stroške 17. – 25. julija 2023,

– 78.446,12 evrov za intervencijske stroške 26. julija – 3. avgusta 2023,

– 1.000,00 za intervencijske stroške 12. – 13. julija 2023.

Obnova in razvoj daljinskega ogrevanja

V nadaljevanju so se seznanili z novelirano študijo Obnove in nadaljnjega  razvoja daljinskega ogrevanja v Mestni občini Slovenj Gradec, ki jo je predstavil Marko Pečarič iz podjetja IBE. Glavni razlog za posodobitev študije so že izvedene investicije na področju proizvodnje toplote (kotlovnica na lesno biomaso, vrednost naložbe 2,5 milijona evrov ter zamenjava plinskega kotla moči 6 MV), potrebna obnova toplovodnega omrežja (omrežje je zamortizirano, staro 44 let) ter želja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, da se zaradi energetske krize čimprej priključi na sistem daljinskega ogrevanja.

Bolnišnica se sedaj oskrbuje s toploto iz lastne kotlovnice na zemeljski plin. Kot piše v poročilu, bolnica oskrbe s sekundarnim gorivom nima. Varnost oskrbe bolnišnice s toploto je tako na precej nizki ravni, priključitev na sistem daljinskega ogrevanja pa bi jo bistveno izboljšala. A Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je glede na svojo velikost in sedanjo porabo toplote velik in zelo specifičen porabnik, ki bi pomembno vplival na delovanje celotnega sistema tako na strani proizvodnje kot distribucije. Priključna moč je ocenjena na 1.500 kW, letna poraba toplote pa na 5.500 MWh, kar je po besedah Pečariča skoraj polovico sedanje porabe daljinskega ogrevanja. Bolnišnica potrebuje toploto 24 ur na dan, vseh 365 dni v letu. Možnost priključitve bolnice na daljinsko ogrevanje sta dve: po obstoječem ali novem toplovodu ter izgradnja nove kotlovnice v bližini bolnišnice.

Zadnji večji priključen porabnik je novozgrajeni šolski center s telovadnico ob Celjski cesti. V sistem sta priključeni dve toplotni postaji s skupno priključno močjo 440 kW in letno porabo toplote nekaj čez 200 MWh.

V podjetju Komunala so analizirali različne scenarije razvoja sistema daljinskega ogrevanja, pri čemer ne načrtujejo gradnjo novih sistemov, ampak le obnovo obstoječega daljinskega sistema.

Po podatkih zadnjih petih ogrevalnih sezon traja povprečna ogrevalna sezona 245 dni oz. 5.880 ur.

Mestni svet je nato sprejel predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu kamnolom Gostenčnik Sele-Vrhe, predlog odloka o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Slovenj Gradec ter osnutek pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o postopku za izbiro in merilih za sofinanciranje programov s področja socialnega varstva v Mestni občini Slovenj Gradec.

Podjetje MPIK

Direktorica podjetja MPIK Dunja Koren je mestni svet seznanila z dosedanjo realizacijo ključnih dogodkov v letu 2023 in dogodki, ki jih načrtujejo do konca leta. Pojasnila je, da sta v podjetju zaposlena dva. Sama se ukvarja z upravljanjem bazenskega kompleksa, razvojem vodenih doživetij, turističnih produktov ter izvedbo delavnic in individualnih svetovanj ponudnikom z namenom dviga ponujene storitve in povezovanja z drugimi deležniki. Delo sodelavca Andreja Pusta pa je vezano na postavljanje produktov destinacije, postavljanju cen ter programov turističnih nastanitev za ponudnike ter trženju in promociji destinacije na organiziranih dogodkih.

Po predstavitvi se je med mestnimi svetniki in svetnicami vnela burna razprava o delovanju in financiranju MPIK, zato je župan predlagal, naj ga pregledajo trije nadzorni organi: nadzorni odbor Mestne občine Slovenj Gradec, nadzorni svet podjetja MPIK in zunanja revizijska služba. 

Več informacij si lahko preberete TUKAJ.

Predstavitev Koroške galerije likovnih umetnosti

Sledila je predstavitev Koroške galerije likovnih umetnosti. Direktorica Petra Čeh je povedala, da si bo galerija še naprej prizadevala za smiselno sinhronizacijo programskih vsebin, pomembnih za lokalni in nacionalni okvir, se mednarodno povezovali in si prizadevali za sodelovanje pri projektih. Program galerije bodo prihodnje leto usmerjale nekatere pomembne obletnice: 150- jubilej rojstva kiparja Frana Bernekerja, 10. obletnica smrti Bogdana Borčiča, 60. obletnica prve forme vive Ravne. Gostili bodo tudi tradicionalno razstavo Trienale koroške umetnosti. Do konca letošnjega leta bodo odprli razstavo Katje Felle (kustos Jernej Kožar) in mednarodno razstavo Glasba za/pred objektom (kustos Marko Košan).

Prizidek k športni dvorani

Mestne svetnice in svetniki so sprejeli Predinvesticijsko zasnovo za prizidek velikosti dobrih 2000 kvadratnih metrov k slovenjgraški športni dvorani. V njej so primerjali izvedbo dveh variant glede na možnosti sofinanciranja in izvedbe v treh letih ter možnost gradnje z lastnimi sredstvi in izvedbo v šestih letih. Obe varianti sta izvedljivi. Investitor se je odločil za prvo varianto, to je izvedba v treh letih. V objektu je predvidena ureditev igrišča za rokomet (velikosti 40 krat 20 metrov), dveh prečnih igrišč za košarko (22 krat 15 metrov) in odbojkarskega igrišča (tekmovalna površina 28 krat 16,5 metrov). 

Vir: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Mestni svet Mestne občine Slovenj Gradec se je sešel na 12. redni seji. Na seji, ki jo je vodil župan Tilen Klugler, so obravnavali enajst točk dnevnega reda.