Search
Close this search box.

Na Ravnah s slovesnostjo obeležili dan Rudolfa Maistra (FOTO)

Danes, 20. 11. 2019, je v Kulturnem centru Ravne potekala občinsko slovesnost ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra. Proslavo v počastitev ‘za Koroško zaslužnih’ − majorja Alfreda Lavriča, generala Rudolfa Maistra in nadporočnika Franja Malgaja, so pripravili člani Koroškega domoljubnega društva Franja Malgaja in Občina Ravne na Koroškem.

S svečanostjo so izkazali čast generalu Maistru, Malgaju in njegovi četi ter vsem generacijam borcev za Slovenijo. Slavnostna govornica je bila predsednica Zveze društev “General Maister” mag. Lučka Lazarev Šerbec, prisotne pa je nagovoril tudi gospod Vladimir Ovnič.

Preberite tudi: FOTO IN VIDEO: Na Ravnah so se poklonili Franju Malgaju

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške. Kot državni praznik se v Sloveniji praznuje od leta 2005. Dan v Sloveniji ni dela prost.

Prireditev na Ravnah je povezoval Aljaž Verhovnik. V kulturnem programu pa so se predstavili Koroški simfoniki, Koroški oktet, Zveza društev general Meister, učenci gledališkega krožka Osnovne šole Prežihovega Voranca pod mentorstvom Mateje Čebulj ter praporščaki.

Prav tako pa vas domoljubno društvo Franja Malgaj vabi v soboto, 23. novembra 2019, na tradicionalen pohod po Malgajevi poti. Zbirno mesto je ob 10. uri pred Kulturnim centrom Ravne.

Dogodki