Search
Close this search box.

FOTO IN VIDEO: Na Ravnah so se poklonili Franju Malgaju

Letos mineva 125 let od rojstva in 100 let od smrti borca za severno mejo, Franja Malgaja. V ta namen so se mu poklonili Občina Ravne na Koroškem, Koroško filatelistično društvo - KFD in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj.

Danes, 22. 3. ob 11:00 je v avli Mestne občine Ravne potekala prireditev v poklon borcu za severno mejo, Franju Malgaju. V ta namen sta Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo pripravili lasten filatelistični sklop, ki ga sestavljajo pisemska ovojnica, razglednica in priložnostni poštni žig, ki bo 22. 3. poleg rednega poštnega žiga v uporabi na pošti Ravne na Koroškem.

Prireditve so se udeležili prof. Vladimir Ovnič, predsednik Koroškega domoljubnega društva in namestnica direktorja Pošte Slovenije, Katarina Potočnik, ki je v govoru pozdravila vse zbrane in dejala, da ji je v čast, da je lahko prisotna na dogodku. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen. Prireditev je s pesmijo popestril Moški pevski zbor Prostovoljnega gasilskega društva Ravne na Koroškem, s kulturnim recitalom pa učenci 1.a razreda Osnovne šole Prežihovega Voranca. Na koncu je sledila podelitev albumov. Program je povezoval Aljaž Verhovnik.

“Franjo Malgaj je bil, ne samo koroški, ampak seveda tudi sedanji, slovenski, takratni jugoslovanski junak, saj je branil narodnostno mejo in ohranil jezik v naši, Mežiški dolini.” – dr. Tomaž Rožen

Franjo Malgaj je bil mož, poln poguma, ponosa, ugleda in spoštovanja. Bil je praporščak in poročnik, ki je znal ceniti življenje in hkrati biti predrzen. Rodil se je 10 novembra 1984 v Hruševcu pri Šentjurju, umrl pa je 6. maja 1919 pri Tolstem vrhu pri tedanjem Guštanju. Za svoje delo je dobil zlato medaljo za hrabrost, eno izmed nepomembnejših vojnih priznanj za nižje častnike takrat avstro-ogrske vojske. Ob razpadu Avstro-ogrske je Malgaj v Celju zbral prostovoljce, ter z njimi 6. novembra 1918 odšel na Koroško in osvobodil vse kraje v Mežiški dolini, osvobodil pa je tudi Velikovec. Pod njegovim vodstvom so bili odbiti neuspeli vsi poskusi ponovnega zavzema teh mest. 6. maja je medtem, ko je želel čim bolje videti sovražne premike, splezal na drevo pri Tolstem vrhu. Ob sestopu iz drevesa je tragično preminil. Država SHS mu je za njegova vojaška dejanja na Koroškem po njegovi smrti dodelila Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje in s tem tudi častni naziv viteza.

Koroško filatelistično društvo (KFD) je ob 125 letnici rojstva in 100 letnici smrti v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem izdala priložnostni filatelistični sklop, ki obsega priložnostni poštni žig, priložnostno pisemsko ovojnico in razglednico. Oblikovalec Borut Bončina je kot osnovne elemente za priložnostno poštno znamko uporabil podton besedilo pesmi “Slovenec sem!”, troje Malgajevih odlikovanj, mejno črto med Slovenijo in Avstrijo ter označeni mesta rojstva in smrti, med katerima je tudi Malgajev podpis, podlogo pa je zapolnil s sivkasto modrino. Z istim motivom je oblikoval tudi pisemsko ovojnico. Priložnostni poštni žig pa je oblikovan tako, da predstavlja petvrstični zapis odlikovni trakec, telo medalje pa lovorov venec s prekrižanima mečema. Priložnostna znamka po ceni 1,30 € bo izdana v nakladi 40.000 kosov, kupite pa jo lahko po vseh poštah po Sloveniji.

Borut Bončina – govor

V čast Franju Malgaju bo tudi otvoritev filatelistične razstave Marjana Merkača (KFD) na temo plebiscitnega časa po 1. svetovni vojni, postavljena v hali Mestne hiše Ravne.

Podelitev priznanj

Dogodki

Letos mineva 125 let od rojstva in 100 let od smrti borca za severno mejo, Franja Malgaja. V ta namen so se mu poklonili Občina Ravne na Koroškem, Koroško filatelistično društvo - KFD in Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj.