Na Ravnah s prepevanjem pod lipo počastili dan državnosti

Kulturno društvo Svitanje z Raven na Koroškem je v počastitev dneva državnosti, ponovno organiziralo tradicionalno, že osemnajsto prireditev s petjem narodnih pesmi na Lečnikovem vrtu. Ker se prijetno srečanje zgodi pod mogočno in dehtečo lipo, ga imenujejo kar Večer pod lipo.

Na večeru so pevke in pevci Vokalne skupine Svitanje, skupaj z obiskovalci prepevali številne ljudske in narodne pesmi ter tako počastili dan državnosti Republike Slovenije. V uvodu je vse prisotne, pevke in pevce, poslušalce ter ostale obiskovalce pod lipo, pozdravila predsednica Kulturnega društva Svitanje Ana Potočnik. Zaželela jim je dobrodošlico na predvečer dneva državnosti in jih nagovorila z besedami: “Že 30 let živimo v svoji državi in prav je, da imamo radi svoj slovenski narod – da radi pojemo slovenske, narodne ljudske pesmi. Pred 18. leti smo se v KD Svitanje odločili, da nam je to pomembno, in da se bomo po svojih močeh trudili za ohranjanje narodnega izročila. Večer pod lipo na vrtu gostilne Lečnik nam omogoča večer druženja in petja. Srečamo se ljudje, ki radi pojemo ali pa poslušamo slovensko narodno pesem. Mnogo pesmi je že skoraj pozabljenih in verjamemo, da se bo katera od njih ohranila tudi z našo pomočjo.”

Gostje večera so bili pevci MoPZ Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ravne pod taktirko zborovodkinje Tatiane Drabyshevskaje. Tudi tokrat so se z veseljem odzvali povabilu, saj o sebi pravijo, da so ambasadorji dobre volje, da prenašajo slovensko ljudsko izročilo s srčno odpeto pesmijo.

Večer pod lipo je bil obeležen s priložnostno pesmarico, ki so jo izdali pri KD Svitanje. V njej so zbrali 20 “novih” narodnih pesmi, pesmi, ki jih še niso prepevali na preteklih Večerih pod lipo. Prav posebna zahvala za pesmarico gre tudi tokrat pevcema Vokalne skupine Svitanje Jožetu Potočniku in Cvetki Kramberger, ki sta pesmi zbrala in zapisala, ter Tanji Mavrel za oblikovanje. Jože Potočnik je tudi popestril prijeten večer z recitalom. Z zapisovanjem in izdajanjem pesmaric se KD Svitanje trudi ohranjati lepo slovensko pesem tudi za poznejše rodove.

FOTO: Večer pod lipo:

VIR: Občina Ravne

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije