Search
Close this search box.

Na Ravnah bo v okviru mednarodnega tedna dojenja potekal že 6. Festival Dojiva se

V okviru mednarodnega tedna dojenja bo v soboto, 3. avgusta 2019, potekal že šesti Festival Dojiva se, namenjen pomoči in informiranju nosečnic o dojenju in o podpori doječim mamam pri premagovanju številnih težav, ki so realna plat materinstva z glavnim sporočilom, da je zaupanje vase ključnega pomena ob vstopu v starševstvo.

Letošnje leto bodo srečanja potekala na kar 15 lokacijah po Sloveniji in sicer v Ajdovščini, Celju, Črnomlju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, na Ptuju, Ravnah na Koroškem, v Tržiču, Velenju, Zagorju ob Savi in v Železnikih.

Skupnost Dojiva.se je nastala na socialnem omrežju Facebook in danes združuje več kot 15.000 nosečnic in mam. Festival je način, da se ob komunikaciji v virtualnem svetu nosečnice in matere srečajo tudi v živo, se medsebojno povežejo in s poučnim festivalskim dogajanjem prejmejo koristne informacije, nasvete, samozavest in podporo za soočanje z izzivi nosečnosti in materinstva.

FOTO: Pixabay

Festival je srečanje med nosečnicami in mamami. To je prenos izkušenj in znanja o dojenju, porodu, starševstvu. Ker je veliko tega znanja izgubljenega in ker se preveč zanašamo na tehnične rešitve (pri dojenju in porodu), ter izgubljamo stik z naravo, je namen festivala medsebojna podpora, da obnovimo znanje, ki je že v nas in smo ga pozabili. Mnoge mame se srečajo s težavami pri dojenju, zato prenekatera odneha. V družbi namreč velja, da ima dojenje enakovredno alternativo: to so dodatki oziroma adaptirano mleko. Kar je legitimna izbira in odločitev vsake mame posebej.

V skupnosti Dojiva.se pa so tudi zaradi lastnih izkušenj in težav z dojenjem prepričani, da je takšna odločitev bistveno bolj redka, če je mama deležna podpore, nasvetov in spodbude, da premaga različne začetne težave in vztraja z dojenjem. V skupnosti Dojiva.se so z nasveti, s podporo in s spodbudo pomagali več kot 15.000 mamam. Prepričani so, da vsaka mama, ki si želi in ima dovolj podpore, zmore.

Letošnji festival potekal pod geslom »Zaupam si« 

Z letošnjo temo festivala »Zaupam si« si želijo opozoriti na to, da so težave, s katerimi se soočajo doječe matere, vsakdanje in bi velikokrat rešitve bile preprostejše, če bi matere imele več zaupanja vase. Zato javno izpostavljajo težave in izzive materinstva, ter s tem osvestili mame, da bodo svoje težave prepoznale tudi skozi izkušnje drugih mam ter dobile pogum in praktične nasvete, kako jih premagati. Podporna skupnost Dojiva.se še dodaja: »Ko enkrat vrnemo zaupanje vase, je tudi odločanje in prevzemanje odgovornosti veliko lažje. To vpliva na samozavest žensk, ki se nemalokrat soočajo z občutki krivde; tudi zaradi pomanjkanja zaupanja vase.«

FOTO: Pixabay

V skupnosti Dojiva.se verjamejo, da je vsaka mama najboljša mama za svojega otroka, da pa je v realnosti biti mama težko in da so vsi izzivi, s katerimi se srečujejo, normalni.

Festival Dojiva se na Ravnah na Koroškem

Letošnji festival bo potekal 3. avgusta s pričetkom ob 9.00 uri v Grajskem parku, kjer vas bosta pričakali Karmina Rubin in Lucija Mumel, da vam predata zaupanje vase in znanje o dojenju.

FOTO: Spletna šola za starše veva.si

Spletna šola za starše Veva

Pokrovitelj festivala je spletna šola za starše Veva, ki skozi enake vrednote zasleduje cilj srčne in zadovoljne ter zdrave družine. Z znanjem, ki ga starši v šoli za starše pridobijo, veliko lažje krmarijo skozi različne težavnostne stopnje in izzive v otroštvu. Dostop do znanja je možen kadarkoli in to iz udobja lastnega kavča. Starši predavanja spremljajo on-line z možnostjo komunikacije s predavatelji v živo.

VIR: Podporna skupnost Dojiva.se, Spletna šola za starše veva.si

Dogodki