Search
Close this search box.

Na Ravnah bo odprtje stalne razstave Sijaj jekla obiskal tudi minister Počivalšek

V Koroškem pokrajinskem muzeju na Ravnah, v štauhariji Stare železarne odpirajo stalno razstavo Sijaj jekla, 400 let jeklarstva v Mežiški dolini – Napredek, krožno gospodarstvo, posluh za okolje.

Odprtje stalne razstave bo potekalo v petek, 11. 6. 2021, ob 13. uri. Pozdravni nagovor bodo imeli direktor Koroškega pokrajinskega muzeja mag. Tadej Pungartnik, direktor Koroškega pokrajinskega muzeja, ravenski župan dr. Tomaž Rožen, izvršni direktor za predelavo jekla SIJ Metal Ravne Alojz Buhvald ter direktor Narodnega muzeja Slovenije dr. Pavel Car.

Razstavi bodo oprli minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, nekdanji dekan Naravoslovnotehniške
fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Jakob Lamut ter Maksimilijan Večko, predsednik SPKŽ, častni občan Občine Ravne na Koroškem.

Kot so v muzeju zapisali v sporočilu za javnost stalna razstava oriše 400-letno tradicijo jeklarstva v Mežiški dolini, predstavlja metalurške procese in naprave za proizvodnjo jekla in jeklenih izdelkov, aktualne dosežke Skupine SIJ, njeno skrb za zaposlene in okolje ter sodelovanje z lokalno skupnostjo. Ob bogatem slikovnem gradivu so razstavljeni izbrani stroji, naprave in izdelki, ki jih je muzeju že v preteklosti podaril Metal Ravne, ob nastanku razstave pa še Skupina SIJ.

Zasnovali so jo v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije in Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani ter s podporo Občine Ravne na Koroškem, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Skupina SIJ Slovenska industrija jekla.

Pri programu odprtja bodo sodelovali še vibrafonist Vid Jamnik, predsednik Društva upokojencev Ravne Jože Prednik, soavtorica razstave dr. Karla Oder ter moderatorka Janja Širnik.

VIR: KPM


Dogodki