Search
Close this search box.

Na pošto drugi paket informativnih izračunov dohodnine

Finančna uprava RS (Furs) je danes na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Vanj je vključila izračune za 503.710 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 989.325 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.493.035 zavezancev. Do konca junija bo izjemoma sledil še tretji sveženj.
Fotografija je simbolična

Zavezancem, ki bodo danes odpremljene izračune v naslednjih dneh prejeli po pošti na dom, na Fursu svetujejo, naj jih natančno pregledajo. Če ugotovijo, da niso pravilni oz. so pomanjkljivi, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če se z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, pa jim ni treba storiti ničesar, saj bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. V tem primeru morajo premalo plačano dohodnino doplačati do 1. avgusta oz. bodo lani med letom preveč plačano dohodnino prejeli vrnjeno na svoje bančne račune do 29. julija.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine, so spomnili na Fursu.

Med 503.710 informativnimi izračuni v drugem svežnju jih je 75.510 (15 odstotkov) z doplačili, 329.830 (65,5 odstotka) z vračili, 98.370 (19,5 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačil je za skupaj 34,2 milijona evrov, vračil pa za skupaj 260,9 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 452 evrov, vračila pa 791 evrov.

Tako kot lani je finančna uprava tudi letos izdala informativni izračuni dohodnine vsem zavezancem, ki so imeli lani kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdor do 15. junija izračuna ne bo prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer do 1. avgusta.

To pa ne velja za zavezance za dohodnino, ki so zaradi nepravilnega izračuna višine katastrskega dohodka gozdnih zemljišč s strani Geodetske uprave RS ta mesec prejeli napačne odločbe o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Takšnih odločb je bilo 72.080 in tem zavezancem bo Furs sredi junija poslal nove odločbe, posledično bo iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine izvzetih 44.750 zavezancev za odmero dohodnine od dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Ti zavezanci bodo informativne izračune dohodnine prejeli predvidoma konec junija v posebnem tretjem svežnju in jim napovedi ni treba vlagati samim.

Zavezanci iz prvega paketa informativnih izračunov dohodnine za leto 2021, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, so medtem preveč plačane zneske najpozneje do danes že prejeli vrnjene na bančne račune. Za tiste, ki so dohodnine plačali premalo, pa se rok za doplačilo izteče v četrtek. Izjema so tisti, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Dogodki

Finančna uprava RS (Furs) je danes na pošto odpremila drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. Vanj je vključila izračune za 503.710 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 989.325 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.493.035 zavezancev. Do konca junija bo izjemoma sledil še tretji sveženj.