Search
Close this search box.

Na OŠ Črna v karanteni osem zaposlenih in šest učencev, delo bo še naprej potekalo nemoteno

Po tem, ko so na OŠ Črna na Koroškem v petek potrdili okužbo pri enem od zaposlenih v tehnični službi, bo pouk v naslednjih dneh potekal nemoteno. Hkrati strokovnjaki opozarjajo, da se počasi zvišuje starostna struktura okuženih, zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Vse več okužb pa beležijo tudi v Grčiji, kjer dopustujejo številni slovenski turisti.

O tem, da je na OŠ Črna na Koroškem okužena ena oseba, smo na naši spletni strani že poročali TUKAJ. Danes pa smo pri ravnatelju šole preverili, kakšno je stanje pred začetkom novega delovnega tedna.

Na spletni strani OŠ Črna na Koroškem so sicer danes zapisali: “kot ste že izvedeli, imamo na šoli potrjen primer bolezni covid-19 pri tehničnem osebju. To je po opravljenih testih še pri ostalih zaposlenih, ki so bili v tesnem stiku, tudi edini primer. Delo vrtca in šole poteka nemoteno naprej. Upoštevamo pa vse varnostne protokole in priporočljive ukrepe, kot doslej od začetka šolskega leta.” Pri tem so še dodali povezavo do navodil, za primer, če kdo meni, da bi lahko bili izpostavljeni okužbi, ki jo najdete TUKAJ.

“V kolikor imate kakršnokoli vprašanje smo vam na voljo. Lahko pa se obrnete tudi na NIJZ Ravne na Koroškem. Zahvaljujem se Vam za strpnost in razumevanje pri upoštevanju ukrepov, ki jih izvajamo. S skupnim sodelovanjem in pomočjo nam lahko uspe preprečiti širjenje okužbe,” je zapis sklenil ravnatelj OŠ Črna na Koroškem Mitja Pranjič.

Pranjič je po telefonu za naš medij tudi dejal, da je na šoli trenutno v karanteni 8 zaposlenih v tehnični službi ter 6 otrok, ki jih je okuženi prevažal v okviru šolskih prevozov. Pomanjkanja kadra je za enkrat po njegovih besedah obvladljivo. Vsi, ki so v karanteni pa se počutijo dobro.

V zadnjih dveh dneh so opravili test še pri šestih zaposlenih na šoli, ki so bili z okuženim v tesnejšem stiku, od tega so bili štirje testi do nedelje popoldne negativni. Na rezultate dveh testov po besedah ravnatelja še čakajo.

Pri tem naj še omenimo, da so v soboto 43 novih okužb potrdili v 27 občinah, največ v Ljubljani, in sicer šest. V glavnem mestu je po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 96 oseb. Po štiri nove okužbe so v soboto potrdili v občinah Maribor in Šentjur, po dve v Celju, Medvodah in Destrniku ter pri tujcih. V ostalih 21 občinah so potrdili po eno novo okužbo.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej v Sloveniji potrdili pri 3165 ljudeh, umrlo je 135 bolnikov s covidom-19.

Največ novih okužb, to je 11, so v soboto potrdili pri osebah, starih od 25 do 34 let. Eno manj so potrdili v naslednji starostni skupini, to je od 35 do 44 let. Po pet okuženih so potrdili v starostnih skupinah od 45 do 54 let in od 55 do 64 let. Štiri okužbe so potrdili v starostni skupini od 65 do 74 let. Po tri nove okužbe so potrdili v dveh mlajših starostnih skupinah, in sicer v starostni skupini od pet do 14 let ter v skupini od 15 do 24 let. Dve potrjeni okužbi sta bili v soboto v skupini oseb, starih od 75 do 84 let.

Od na novo odkritih primerov v soboto je bilo devet takih, ko so osebe že bile v karanteni, izmed uvoženih pa gre v enem primeru za osebo, ki je virus prinesla iz Grčije. “Grčija je postala ena izmed držav, kjer število okuženih raste, mi pa imamo tam kar dosti turistov. Tako da je vprašanje časa, kdaj jih bomo začeli opozarjati, naj se vračajo,” je za Radio Slovenija dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Starostna struktura okuženih se počasi zvišuje, zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Krek je ob tem pozval vse, ki imajo starše oz. svojce v domovih za starejše, naj skušajo zmanjšati število obiskov oz. naj se pri obiskih držijo vseh danih navodil, da bodo ohranili domove brez covida-19.

Inšpektorji so tudi danes preverjali spoštovanje vladnega odloka o obveznem nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Napovedali so, da bodo tokrat izrekali tudi globe. Rezultate nadzora bodo objavili v ponedeljek, je še poročal Radio Slovenija.

Tudi v petek so v Sloveniji potrdili 43 okužb z novim koronavirusom, tako kot v soboto, a so v petek opravili skoraj 500 testiranj več kot v soboto, in sicer 1708. V Sloveniji so doslej skupaj opravili 166.785 testiranj. Največ v enem dnevu doslej so jih opravili v četrtek, in sicer 1733.

Preberite tudi: V CUDV Črna tudi včerajšnji testi negativni, v Sloveniji 43 novih okužb

Vir: STA, Facebook stran OŠ Črna na Koroškem

Dogodki

Po tem, ko so na OŠ Črna na Koroškem v petek potrdili okužbo pri enem od zaposlenih v tehnični službi, bo pouk v naslednjih dneh potekal nemoteno. Hkrati strokovnjaki opozarjajo, da se počasi zvišuje starostna struktura okuženih, zato je pričakovati večjo obremenitev bolnišnic. Vse več okužb pa beležijo tudi v Grčiji, kjer dopustujejo številni slovenski turisti.