Search
Close this search box.

Na Okrešlju danes postavitev temeljnega kamna za nov planinski dom. Tako bo izgledal

Na Okrešlju nad Logarsko dolino bodo danes položili temeljni kamen za nov planinski dom, potem ko je stari novembra lani pogorel. V Planinskem društvu Celje Matica si želijo, da bi bil v celoti obnovljen prihodnje leto. Slovesnosti ob polaganju temeljnega kamna se bosta udeležila tudi premier Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Med planinci zelo priljubljeni Frischaufov dom na 1396 metrov visokem Okrešlju je dobil ime po raziskovalcu Kamniških Alp Johannesu Frischaufu. Prvotno kočo, ki jo je leta 1876 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, je leta 1907 odnesel plaz, nakar so leta 1908 zgradili novo ter jo leta 1991 povečali in obnovili. Novembra lani je dom, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog 25.000 ljudi, zaradi napake na električnem omrežju pogorel in od njega so ostali le še zidovi.

Pripravljalna dela za novi Frischaufov dom so že v polnem zagonu. Predsednik Planinskega društva Celje Matica Brane Povše je poleti za STA povedal, da so pospravili ruševine pogorelega doma ter postavili začasne objekte za delavce in planince, že pozimi pa so pomagali tudi pri zbiranju sredstev za nov objekt. Že od januarja je znano tudi, kako bo videti nov dom, ki ga je zasnoval arhitekturni biro Kultivator iz Celja.

“Naša želja je, da bi letos stavbo spravili pod streho in jo pripravili za zimo. Prihodnje leto bi dokončali tudi vsa notranja dela,” je dejal Povše. Gradbeno dovoljenje za novi dom so dobili konec julija.

[NOV FRISCHAUFOV DOM NA OKREŠLJU]WOOW, tako čudovit naj bi izgledal nov planinski dom!😍🤩Kako se pa vam zdi?🙋‍♂️Idejni…

Objavil/a Hribovc.si dne Sreda, 29. januar 2020

S pomočjo helikopterjev Slovenske vojske je na pogorišče, dom leži na 1396 metrih nadmorske višine, prišla tudi vsa potrebna mehanizacija za gradbena dela skupaj s 25 tonami cementa, 14 tonami armaturnih mrež in drugega betonskega železa za temeljno ploščo. Že od konca junija obratuje tudi Okrešeljska plaža, kjer se lahko planinci in ljubitelji gora okrepčajo in osvežijo, ponuja pa tudi nakup izdelkov, katerih izkupiček je namenjen novogradnji.

V zadnjih treh letih je Planinsko društvo Celje Matica v požaru izgubilo kar dve planinski koči in tako praktično čez noč ostalo brez vseh prihodkov. Jeseni 2017 je namreč pogorel tudi Kocbekov dom na Korošici, ki leži na 1808 metrih nadmorske višine. Tam so postavili zasilni objekt, ki ima na voljo tudi 16 ležišč, vendar bo morala obnova doma še počakati. “Najprej bomo obnovili dom na Okrešlju. Obnove dveh domov v visokogorju v tako kratkem času ne zmoremo,” je pojasnil Povše.

V Planinski zvezi Slovenije ocenjujejo vrednost obnove obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah na 1,5 milijona evrov. Nekaj denarja je prispevala zveza, nekaj njeni člani iz članarine, še vedno se zbirajo tudi prostovoljni prispevki. Na pomoč bo priskočila tudi država, saj so poslanci novembra lani ob sprejemanju proračunov za leti 2020 in 2021 za obnovo obeh domov namenili 400.000 evrov.

Dogodki