Na nacionalnem izboru med 43 najboljšimi slovenskimi inovacijami tudi 4 koroške

Letošnja podelitev nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije je morala zaradi korona razmer potekati virtualno. Na tokratni nacionalni izbor so se med 43 najboljših slovenskih inovacij uvrstile tudi štiri koroške, z zlatim priznanjem nagrajene na regionalnem nivoju, ki so bile na nacionalnem izboru nagrajene s tremi srebrnimi in enim bronastim priznanjem.
Bijol vozilo
Kombinirano gasilsko vozilo 6x6, družbe Bijol.

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) včeraj podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Kot so dejali pri GZS se je v prvem valu epidemije novega koronavirusa odvijala velika mobilizacija slovenskega gospodarstva, zdravstva in razvojnih institucij, ki se je manifestirala skozi proces razvoja prototipov slovenskega respiratorja. “V procesu je sodelovalo več kot 170 slovenskih gospodarskih subjektov, razvojno-raziskovalnih institucij, institucij zdravstva in posameznikov, združenih v iniciativi Slovenski respirator,” so povedali in dodali, da so štiri skupine včeraj prejele posebno priznanje GZS za izjemno razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva, znanosti in zdravstva pri razvoju prototipov slovenskega respiratorja.

Na tokratni nacionalni izbor so se med 43 najboljših slovenskih inovacij uvrstile s tudi 4 koroške najboljše inovacije z zlatim priznanjem nagrajene na regionalnem nivoju, ki so bile na nacionalnem nagrajene s tremi srebrnimi in enim bronastim priznanjem. Slednje je prejela družba Ekstera za Betonske tlakovce z dodanimi uporabljenimi livarskimi peski, prejemnice srebrnih nacionalnih priznanj pa so: Kombinirano gasilsko vozilo 6×6, družbe Bijol, Razvoj nove generacije 3% Cr jekla za hladno valjanje, SIJ Ravne Systems, Specialna nerjavna jekla za nuklearno industrijo, SIJ Metala Ravne.

Direktorica Koroške gospodarske zbornice mag. Aleksandra Gradišnik je ob tem dejala, da letošnje nagrajene koroške inovacije izrazito odražajo tudi panožno strukturo koroškega gospodarstva, saj vse prihajajo iz predelovalnih dejavnosti. “Gre za panoge, kjer se v tem letu intenzivno odvijajo procesi razvojnih prizadevanj v izjemno zahtevnih okoliščinah. Obenem pa ustvarjalno-razvojno delo inovatorjev predstavlja izjemno sporočilo o pomenu inovacijske kulture gospodarstva regije,” je še dodala Gradišnik.

Preberite še: GZS podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem, To so najboljše inovacije v koroški regiji za leto 2020

VIR: GZS

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.