GZS podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem

V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) danes že 18. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 11 zlatih, 24 srebrnih, 5 bronastih priznanj, 2 posebni priznanje za mlado podjetje, 1 posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je letos v celoti potekal v virtualnem okolju.

Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij, od tega 5 s strani mladih inovativnih startupov,” je ob priložnosti slavnostne podelitve povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Predvsem pri mlajših inovatorjih je opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih podobnih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje. Takšni pristopi so po besedah predsednika GZS zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji (servitisation), saj smo še vedno zelo, verjetno preveč, usmerjeni v inoviranje izdelkov. “Ravno zato bomo morali v prihodnjem obdobju veliko pozornost posvetiti ozaveščanju in učenju o različnih vrstah inovacij ter predvsem inoviranju poslovnih modelov,” je izpostavil in dodal, da tu vidi pomembno vlogo Gospodarske zbornice Slovenije ter partnerjev MGRT in SPIRIT Slovenija.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v govoru uvodoma navezal na konferenco Simptomi kreativnosti v okviru Dneva inovativnosti in dejal, da sta gospodarstvo in kreativni sektor stebra družbenega napredka, ključ pa je v njunem povezovanju. Čestital je letošnjim prejemnikom priznanj in dodal, da so njihovi “izjemni in prebojni projekti dokaz, da Slovenija zmore svoje znanje, ideje in kreativnost preliti v svetovno primerljive inovacije. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo.”

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti – v letu 2020 je to inovacija podjetja Kronoterm,  Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka.

Letošnje leto je zaznamoval izbruh in širjenje koronavirusa SARS-CoV-19. V prvem valu epidemije se je odvijala velika mobilizacija slovenskega gospodarstva, zdravstva in razvojnih institucij, ki se je manifestirala skozi proces razvoja prototipov slovenskega respiratorja. V procesu je sodelovalo več kot 170 slovenskih gospodarskih subjektov, razvojno-raziskovalnih institucij, institucij zdravstva in posameznikov, združenih v iniciativi Slovenski respirator. Štiri skupine so danes prejele posebno priznanje GZS za izjemno razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva, znanosti in zdravstva pri razvoju prototipov slovenskega respiratorja.

PREJEMNIKI ZLATIH NACIONALNIH PRIZNANJ GZS ZA INOVACIJE

 • BIA Separations d.o.o. – Razvoj procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2 (SMA)
 • DOMEL, d.o.o in Podkrižnik d.o.o. – Razvoj centralnega pogona za e-kolo
 • Incom d.o.o. – LEONE Rose cone
 • Krka, d. d., Novo mesto – Nadomestno zdravilo s trojno kombinacijo učinkovin za zdravljenje hipertenzije
 • Lek farmacevtska družba d.d. – Nove kapsule takrolimus s podaljšanim sproščanjem za sodobno imunosupresivno zdravljenje bolnikov s presajenimi organi
 • Modularis TEH d.o.o. – Multi-funkcionalno modularno hidravlično prijemalo s sinhronim in asinhronim prijemanjem
 • Pharsol d.o.o.  – CryoHolder – orodje za lažje, hitrejše in varnejše premikanje zamrznjenih kriovial
 • Roto, d.o.o. – PE čoln – izdelan po postopku rotoliv tehnologije
 • TIK d.o.o. – greencath® urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko
 • TPV AUTOMOTIVE d.o.o. – Univerzalna robotska »BIN PICKING« celica
 • WEILER Abrasives d.o.o. – Rezalne in brusne plošče za ultimativni sistem hitre menjave X-lock

PREJEMNIKI POSEBNIH NACIONALNIH PRIZNANJ ZA MLADO PODJETJE 

 • Deltahub, d.o.o. – Carpio – resnično ergonomski podstavek za zapestje
 • GO4GOAL, d.o.o. – Inteligentno zasnovane športne nogavice GO4GOAL

PREJEMNIK POSEBNEGA NACIONALNEGA PRIZNANJA ZA INOVACIJSKI IZZIV 2020 – SODELOVANJE KULTURNO-KREATIVNIH INDUSTRIJ IN GOSPODARSTVA

Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje in Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje – BCI-inštalacija: Slikanje z mislimi

Blagovna znamka Inovativna Slovenija

Gospodarska zbornica Slovenije pod blagovno znamko “Inovativna Slovenija” pokriva celoten proces podpore inovativnosti, od ideje in razvoja, preko zaščite intelektualne lastnine, povezovanja s partnerji do umestitve inovacije na mednarodne trge in seveda promocije inovacij. Zasledujejo cilj, da z izvajanjem aktivnosti na različnih področjih spodbujajo inovacijsko kulturo in inovativno klimo v Sloveniji ter s tem nudijo podporo uspešnemu prodoru slovenskih inovacij na tuje trge.

Priznanja za najboljše inovacije podeljujejo tako na regionalni kot na nacionalni ravni.

 • 24. letna tradicija podeljevanja priznanj najbolj inovativnim na regionalni ravni.
 • 18. nacionalna podelitev najboljšim inovacijam.
 • V teh 18 letih (letošnji so vključeni!) so v celotni Sloveniji nagradili prek 10.200 inovatorjev in prek 2.980 inovacij.
 •  To leto je na regionalne razpise prispelo 221 inovacijskih predlogov, za katerimi stoji nekaj več kot tisoč inovatork, inovatorjev in inovacijskih ekip.

Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Spirit Slovenija, kot promocijski partner pa Slovenski podjetniški sklad.

Besedilo: GZS