Search
Close this search box.

Na letalu iz Maroka naj bi bila tudi Korošica

O tem, da so v Sloveniji že potrjene tri okužbe z novim koronavirusom, smo že poročali. Zdaj pa smo neuradno, ampak iz zanesljivih virov izvedeli, da je bila na letalu, na katerem je bil okužen Ljubljančan, tudi Korošica.

Preberite tudi: Ljubljančan s koronavirusom potoval z 19 sopotniki, v ZD Vič v stiku s sedmimi osebami

Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb.

Naj spomnimo, da so včeraj pri starejšemu Ljubljančanu potrdili prvi primer potrjene okužbe. Gospod je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča koronavirus, covid-19. Danes pa so pristojni potrdili še dve okužbi.

Preberite tudi: Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Drugi in tretji okuženi sta bila sopotnika okuženega Ljubljančana na potovanju. Drugi znakov bolezni ne kaže, tretji ima lažje prehladno obolenje, so danes potrdili pristojni. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Epidemiologi so sicer ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris.

Epidemiologi hkrati pa pozivajo vse, ki so bili 29. februarja na letu ATR 938 iz Maroka v Benetke, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje. Iščejo tudi osebe, ki so bile med 20:00 in 21:30 uro, 29. februarja, na urgenci v UKC Ljubljana, da se javijo na 031 619 118 ali pokličejo osebnega zdravnika!

Podatkov o tem, ali se je Korošica že udeležila testiranja še nimamo.

Novi koronavirus, ki so ga poimenovali sars-cov-2, je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta okužbo po tedanjih zagotovilih pristojnih prebolela na Japonskem in sta se v Slovenijo vrnila zdrava.

Še enkrat pa je opozorila, da so najosnovnejši ukrepi higiena rok, nekoliko večja oddaljenost od osebe, s katero se pogovarjamo, ter odmik od drugih, če zbolimo.

Preberite tudi: Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja in seznam kontaktov, kjer dobite informacije o novem koronavirusu

Več informacij sledi.

Vir: STA, NIJZ

Dogodki