Ljubljančan s koronavirusom potoval z 19 sopotniki, v ZD Vič v stiku s sedmimi osebami

Epidemiologi so ugotovili, da je bil prvi bolnik, pri katerem so v Sloveniji potrdili okužbo z novim koronavirusom, v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami, so pojasnili pristojni.

Preberite tudi: Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja in seznam kontaktov, kjer dobite informacije o novem koronavirusu

Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani navaja, da so obvestili hrvaško stran o nastali situaciji, prav tako so vsem potnikom, ki so bili z okuženim v tesnem stiku, odvzeli brise zgornjih dihal.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat je danes na novinarski konferenci pojasnila, da ves čas prejemajo tudi klice bolnikov, ki so bili v soboto med 20. uro in 21.30 na ljubljanski urgenci, torej v času, ko se je tam mudil tudi omenjeni bolnik. Trenutno so prejeli okoli 30 klicev.

Vsem so podali navodila za samoopazovanje, torej naj bodo pozorni, če bodo v naslednjih dneh začeli kašljati, kihati, bodo imeli povišano telesno temperaturo in težave z dihanjem. V tem primeru naj pokličejo svojega zdravnika.

Opozorila je, da je možnost prenosa na ostale bolnike, ki so bili v tistem času na urgenci, zelo majhna, ker niso bili v tesnem stiku. Ampak da bi izključili tudi majhno možnost, so podali navodila tistim, ki so bili v bližini.

Se je pa od tega bolnika okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku.

Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov, so ga pa vseeno obravnavali na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Epidemiologi so ugotovili, da je bil s sedmimi ljudmi v tesnem stiku, vsi so prejeli ustrezna navodila. Čeprav ne kaže znakov bolezni, ga bodo še naprej infektološko spremljali, je dejala Pirnatova.

Po novinarski konferenci je sicer ministrstvo za zdravje sporočilo, da je bila potrjena okužba še pri enem bolniku. Na NIJZ so za STA pojasnili, da je bil v tesnem kontaktu s prvookuženim, oziroma so skupaj potovali v Maroku. Bolezen pri njem poteka lažje.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na novinarski konferenci tudi pojasnila, da je bolnik, pri katerem so kot prvem potrdili okužbo, v zdravstvenem domu Vič šel mimo triaže, takoj ob prihodu je prejel masko. Je pa prišel v stik z nekaterimi osebami, z vsemi je bilo ustrezno poskrbljeno, je dodala.

So pa dobili opozorilo, da je treba paziti na bolnike, ki pridejo v zdravstvene ustanove primarno z drugimi težavami. Ta bolnik je namreč denimo na ljubljansko urgenco prišel zaradi poškodbe.