Search
Close this search box.

Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Tudi tretji primer je bil v tesnem stiku s prvim okuženim. Do 18. ure je bilo sicer na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb.

Preberite tudi: Ljubljančan s koronavirusom potoval z 19 sopotniki, v ZD Vič v stiku s sedmimi osebami

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšemu Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča ta koronavirus, covid-19. Drugi in tretji okuženi pa sta bila njegova sopotnika na potovanju. Drugi znakov bolezni ne kaže, tretji ima lažje prehladno obolenje, so potrdili pristojni. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na nedavni novinarski konferenci, na kateri podatkov o tretjem okuženem še niso podali, pojasnila, da so danes na ministrstvu za zdravje potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki. S šestimi največjimi bolnišnicami so dogovarjali nadaljnje sistemske ukrepe, dopolnjevali protokole in usklajevali potrebo po opremi, kadrih …

Sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po vseh sestankih pa vsa navodila in protokoli ostajajo enaki, je pojasnila Repar Bornškova.

Govorili so tudi o odpovedi javnih prireditev, ki prinašajo večje tveganje za širjenje okužbe, predvsem tiste v zaprtih prostorih. “Organizatorje pozivamo, da upoštevajo vsa higienska navodila, da uporabijo sredstva za preprečevanje okužb …”. Udeležbo na množičnih prireditvah in obisk nakupovalnih središč pa pristojni seveda odsvetujejo vsem bolnim in starejšim.

Preberite tudi: Odgovori strokovnjakov na pogosta vprašanja in seznam kontaktov, kjer dobite informacije o novem koronavirusu

Dogodki