Search
Close this search box.

Na Krvavcu danes možna smuka, Kanin naprave znova zaganja med vikendom

Na Krvavcu zime še ni konec, saj je v ponedeljek snežilo in smučišče je tudi danes odprto. Na Krvavcu tako beležijo nov rekord, saj se je najdaljša smučarska sezona pred tem zaključila 16. maja, in sicer leta 1969. Na Voglu so s smuko končali 9. maja, še vedno pa med vikendi obratuje Kanin.

Smučarska vozovnica je danes na voljo po posebni ceni 15 evrov, so sporočili iz RTC Krvavec. Za otroke vozovnica stane 10 evrov, za mlade in seniorje pa 14 evrov, podaljšana je tudi veljavnost sezonskih vozovnic. Obratujeta kabinska žičnica in štirisedežnica Tiha dolina, za smučanje pa dvosedežnici Zvoh in Njivice 1. Na vrhu Krvavca je do pol metra snega, odprte pa so tri smučarske proge.

Kot je za STA povedal direktor družbe RTC Krvavec Janez Janša, današnja smuka verjetno ni zadnja v tej sezoni. Smučišče bo odprto ob ustreznih vremenskih razmerah tudi v prihodnjih dneh, v sredo verjetno ne, v četrtek in petek pa verjetno ponovno. Informacije o tem bodo objavili na svojih spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Kot je ob bližajočem se zaključku zimske sezone ocenil Janša, je bila letošnja smučarska sezona kaotična. “V začetku smo imeli težave z vladnimi odloki o zapiranju in odpiranju ter nesmiselnimi ukrepi. Po 23. januarju se je sezona nato kar naredila, škoda pa je bilo novega zaprtja v začetku aprila, ko bi morda lahko rešili sezono,” je povedal.

V celotni zimi so našteli okoli 100.000 smučarjev, kar je polovica manj kot v običajnih letih. Kljub vsemu so sezono, za katero Janša upa, da je bila zadnja takšna, uspeli zaključili z ničlo. Takoj po zaključku zimske pa bodo na Krvavcu že začeli s poletno sezono.

Težje bodo poletno sezono zagnali na Kaninu, kjer je še vedno okoli štiri metre snega. Do konca maja bo med konci tedni tam še možna smuka. Prejšnji vikend je bilo zaradi dežja in megle smučišče sicer zaprto, pred dvema tednoma pa so med vikendom našteli vsak dan približno 400 smučarjev.

Kot je za STA povedala direktorica družbe Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, je bila letošnja zima zanje in tudi za druga smučišča v državi katastrofalna. “Upamo, da se takšna sezona nikoli več ne ponovi,” je poudarila in podobno kot Janša izpostavila težave, povezane z odpiranjem in zapiranjem smučišč zaradi epidemije.

Ker je bila zima zelo radodarna s snegom, so imeli na Kaninu še dodatne stroške s čiščenjem žičniških naprav in pripravo smučišč. Tudi v minulih dneh, ko je po državi deževalo, je na Kaninu še vedno snežilo.

Prav tako jim je slabo vreme zagodlo v času prvomajskih praznikov, ko so računali, da bi lahko nadoknadili nekaj manjka iz zime. Skupaj so tako v celotni sezoni našteli le okoli 9000 smučarjev, medtem ko jih imajo v običajnem letu med 30.000 in 35.000.

Sedaj bi sicer žičniške naprave na smučišču lahko obratovale vsak dan, vendar zaradi premajhnega števila smučarjev obratovanje med tednom ni rentabilno, zato so se osredotočili na konce tedna. Hkrati upajo, da se bo sneg čim prej stalil in da bodo lahko junija začeli s poletno sezono.

Božič Badaličeva verjame, da bodo poleti, ko računajo predvsem na slovenske goste, uspeli nekoliko nadomestiti zimski izpad prihodkov. Predvsem pa na Kaninu, tako kot tudi na ostalih smučiščih, pričakujejo pomoč oziroma odškodnino države zaradi omejenega obratovanja in upajo, da jeseni oziroma pozimi ne bo novega epidemiološkega vala, ter da bodo smučišča lahko normalno obratovala.

Na Voglu, kjer so zimsko sezono zaključili 9. maja, so glede poletne sezone zaenkrat še precej negotovi. V zimski sezoni so imeli približno polovico manj smučarjev kot prejšnja leta, pri čemer ne upoštevajo prav tako otežene sezone 2019/2020.

“Glede na količino snega – še vedno smučišče prekriva en meter debela snežna odeja – ocenjujemo sezono za slabo, ker bi bila sicer to ena boljših, če ne celo najboljša zimska sezona v zadnjih desetih letih. Glede na epidemijo pa jo ocenjujemo kot zadovoljivo, predvsem tudi zaradi finančne pomoči države,” je za STA pojasnila vodja skupnih služb v Žičnicah Vogel Aleksandra Fiorelli.

Dogodki

Na Krvavcu zime še ni konec, saj je v ponedeljek snežilo in smučišče je tudi danes odprto. Na Krvavcu tako beležijo nov rekord, saj se je najdaljša smučarska sezona pred tem zaključila 16. maja, in sicer leta 1969. Na Voglu so s smuko končali 9. maja, še vedno pa med vikendi obratuje Kanin.