Search
Close this search box.

Na Koroškem v nedeljo 19 novih okužb. V SB Slovenj Gradec zdravijo 57 bolnikov s covidom-19, med njimi sta 2 otroka

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Na Koroškem so nove okužbe potrdili v sedmih različnih občinah.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci vlade o razmerah na področju epidemije dejal, da so potrebe po novih posteljah v bolnišnicah vse manjše, potrebovali pa jih bodo na intenzivnih oddelkih.

Razmere so po njegovih besedah najbolj resne v gorenjski statistični regiji, a se počasi izboljšujejo. Medtem pa se slabšajo razmere v pomurski regiji, kjer je na 100.000 prebivalcev že skoraj 1500 okuženih. V Beltinci je bilo v nedeljo odkritih 30 novih okužb, v Murski Soboti 12 in v Lendavi 10.

Žarišča ostajajo še naprej na Ptuju z 28 okužbami, Maribor 27, Ormož 10. Enako število novih okužb je bilo včeraj tudi v Slovenj Gradcu. V Ljubljani je bilo včeraj 40 novih okužb.

Kacin je še omenil, da vlada natančno spremlja razmere po svetu in ukrepa. Na seznam rdečih držav so se uvrstile vse naše sosede, rdeča je tudi avstrijska Koroška in obe hrvaški obmejni obalni županiji. Med zelenimi državami ni več nobene evropske države.

Na Koroškem je bilo v nedeljo največ novih okužb potrjenih v Slovenj Gradcu, in sicer 10, na Ravnah na Koroškem 3, v Dravogradu 2, po eno novo okužbo pa so zabeležili v Radljah ob Dravi, Mislinji, Podvelki in na Prevaljah.

Iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec pa so sporočili, da so v nedeljo ob 54 testiranih zabeležili 5 novih okužb s koronavirusom. V različnih enotah bolnišnice trenutno zdravijo skupaj 57 bolnikov, med njimi sta 2 otroka.

Pet bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. Sedem oseb je še vedno v dislocirani rdeči coni na Oddelku za travmatologijo in ortopedijo. Včeraj so v domačo oskrbo odpustili 6 oseb, 2 bolnika pa sta umrla. Zaradi aktivnega COVID-19 je odsotnih 53 zaposlenih, so še sporočili iz slovenjgraške bolnice.

Preberite tudi: Konec tedna naraslo število okuženih v nekaterih domovih za starejše na Koroškem

Spodbudne pa so novice iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. V nedeljo so testirali 21 stanovalcev in 37 zaposlenih in vsi rezultati so negativni, je danes sporočila vodja enote Marjana Kamnik.

Iz Term Topolšica, kjer so začasno bivali okuženi stanovalci iz slovenjgraške enote, so nazaj v Slovenj Gradec čez vikend že preselili vse stanovalce. Je pa delo v slovenjgraški enoti še vedno organizirano po conah, pri čemer za zdaj načrtujejo, da bo zdajšnja rdeča cona v domu v petek postala bela cona. Imajo pa trenutno v slovenjgraškem domu sedem stanovalcev v sivi coni, ponovno jih bodo testirali v soboto. Osem od 15 zaposlenih, ki so bili na testih pozitivni na novi koronavirus, se je medtem že vrnilo na delo.

V matični enoti Koroškega doma starostnikov v Črnečah, ki je največji na Koroškem, pa imajo v rdeči coni doma 19 stanovalcev, kar je nekaj manj kot prejšnji teden, celotni B oddelek z okoli sto stanovalci pa je trenutno siva cona, je za STA povedal direktor doma Srečko Mlačnik. “Stanje je napeto, ampak je pod nadzorom,” je razmere opisal Mlačnik. Ob tem je izpostavil, da se je trenutno zaradi daljših rokov upočasnila dobava zaščitnih sredstev. Težave imajo tudi z zagotavljanjem kadra. Trenutno je zaradi različnih razlogov odsotnih 15 odstotkov zaposlenih.

Vir: STA, SB Slovenj Gradec, Sledilnik covid-19

Dogodki

V nedeljo so po vladnih podatkih opravili 2063 testov na novi koronavirus in potrdili 464 novih okužb, pozitivnih je bilo torej 22,49 odstotka testov. Na Koroškem so nove okužbe potrdili v sedmih različnih občinah.