Search
Close this search box.

Na Koroškem odpiramo terase gostinskih lokalov

Vlada je danes na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja covida-19, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Pri opredelitvi ukrepov so kot kaže za prihodnji teden upoštevali epidemiološke razmere v posameznih regijah. Koroška glede na vladni semafor ostaja v oranžni fazi, kar pomeni da se v regiji v prihodnjih dneh odpirajo tudi terase gostinskih lokalov, kar je že potrdil minister Zdravko Počivalšek.

Po več mesečnem zaprtju bo gostinska panoga morda vsaj nekoliko zaživela. Da je to nujno, je že pred sejo vlade dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je danes ob robu sestanka s predstavniki gostinstva in turizma tvitnil o nujni potrebi po odprtju gostinskih teras v prihodnjem tednu. “Prihodnji teden je nujno odpreti terase/vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva NIJZ,” je zapisal minister.  

FOTO: Vlada RS

Po seji pa je tvirnil, da od ponedeljka v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji zopet lahko strežejo kavo na terasah in vrtovih. Osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih pa se sedaj dovoli tudi brez časovne omejitve.

“Podaljšujemo trenutno veljavne izjeme in v 8ih oranžnih regijah odpiramo terase in vrtove gostiln in lokalov med 7. in 19. uro. Gostinci bodo nekoliko lažje zadihali, spet smo korak bližje življenju, kot smo ga vajeni,” je med drugim na Twitterju zapisal minister Počivalšek.

Kasneje pa so tudi na Facebook strani vlade zapisali, da se od 19. aprila do vključno 25. aprila 2021 je v osmih statističnih regijah: Goriška, Gorenjska, Obalno-Kraška, Pomurska, Posavska, Podravska, Koroška in Zasavska, dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov med 7. in 19. uro ob upoštevanju vseh potrebnih higienskih navodil. Zaradi ukinitve policijske ure se osebni prevzem blaga, hrane ali pijače na prevzemnih mestih, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, dovoli brez časovne omejitve.

Pri tem bo treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako kot ob dosedanjih odprtjih teras bodo morali zaposleni in gostje ves čas nositi maske, razen ko bodo sedeli pri mizi, strežba bo dovoljena za mizami.

Vlada je izjemo in odprtje teras in vrtov dovolila v osmih oranžnih statističnih regijah, medtem ko bodo terase in vrtovi gostinskih obratov v osrednjeslovenski, jugovzhodni, savinjski in primorsko-notranjski prihodnji teden ostali zaprti.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod. Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, so spomnili.

Kriteriji na ravni države

*število okužb predstavlja število novoodkritih okužb
v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh

1. črna faza
št. okužb: več od 1350
št. hospitaliziranih: več od 1200

– omejitev gibanja v nočnem času
– javni potniški promet v omejenem obsegu
– odprte nujne trgovine, pošte, banke
– vrtci in šole prva triada, posebne potrebe, izobraževanje na daljavo za vse ostale
– nujne laboratorijske vaje za študente
– treningi in tekmovanja za vrhunske, perspektivne in poklicne športnike ter za člane državnih reprezentanc
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem
– individualna vadba in vadba družin

2. rdeča faza
št. okužb: manj od 1350
št. hospitaliziranih: manj od 1200

– osnovne šole in vrtci se odprejo v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah dovoljeni seminarji in izpiti do 10 ljudi,
– odprtje dijaških domov,
– muzeji, knjižnice, galerije,
– brezkontaktne športne aktivnosti na prostem v skupini do 10 na priporočeni razdalji
– individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta ter sodobnega plesa,
– treningi in tekmovanja za kadete in mladince,
– nekatere servisne storitve, trgovina – seznam najdete TUKAJ.

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

– pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
– zbiranje do 10 oseb
– trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
– odprtje študentskih domov
– sprostitev gibanja med regijami

4. rumena faza
št. okužb: manj od 600
št. hospitaliziranih: manj od 500

– sproščanje turističnih nastanitev
– srednje šole in fakultete brez omejitev

5. zelena faza
št. okužb: manj od 300

– odprava omejitev v celi državi,
– veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved barov ter diskotek …

Vir: Vlada RS, STA