Na Koroškem lani zaradi samomora umrlo 15 oseb

Vsako leto 10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

Obeležitev letos drugič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Poudariti želijo, da ima vsak izmed nas pomembno vlogo pri nudenju pomoči posamezniku v stiski. Vzeti si čas, prisluhniti, pokazati, da nam ni vseeno, da je občutek povezanosti in upanja.

V letu 2021 je v Sloveniji zaradi samomora umrlo 432 oseb (338 moških in 94 žensk). Samomorilni količnik (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev), ki so ga zabeležili v letu 2021 (20.50), je višji v primerjavi z letom 2020, a ostaja na ravni dolgoletnega povprečja.

Samomorilni količnik za koroško regijo je v letu 2021 znašal 21.24 (36.36 za moške in 5.73 za ženske). V absolutnih številkah to pomeni, da je zaradi samomora izgubilo življenje 15 oseb (13 moških in 2 ženski). Leto poprej je zaradi samomora izgubilo 20 življenj, kar pomeni, da je Koroška poleg zasavske edina regija, kjer je prišlo do upada samomorilnega količnika. V obdobju od leta 2013 do 2021 je na Koroškem zaradi samomora umrlo povprečno 17 ljudi na leto (14 moških in 3 ženske), pri čemer obstajajo med leti in med spoloma precejšnje razlike.

Več informacij o podatkih in aktivnostih NIJZ najdete na povezavi https://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-preprecevanja-samomora-v-2022.

Na NIJZ OE Ravne na Koroškem so v okviru obeležitve tega dne na vladne in nevladne organizacije, občine, društva, poslali rumeno-oranžne pentlje, ki so znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju in znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor prizadel.

Hkrati so nanje naslovili pobudo k ustvarjanju, ki so jo poimenovali “Tisto lepo v mojem življenju”, s katero želijo zbrati čim več fotografij, ki nas navdajajo z upanjem, s pozitivnim, ki nas opominjajo, zakaj je vredno, dobro živeti.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Ravne na Koroškem