Na Hrvaškem potrdili 96 novih okužb

Iz Hrvaške so danes poročali o drugem največjem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom od izbruha epidemije. Tudi v drugih balkanskih državah in v Avstriji okužbe naraščajo. Medtem o rekordnih 50.700 novih okužbah poročajo iz ZDA. Evropska komisija pa je kot prvo zdravilo za zdravljenje covida-19 na evropski ravni odobrila zdravilo remdesivir.

V času poletnih počitnic, ko številni Slovenci odhajajo na Hrvaško, so v zadnjem dnevu na Hrvaškem potrdili 96 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 1. aprilu, ko so prav tako potrdili 96 okužb. To je tudi najvišje število dnevnih okužb od začetka epidemije v državi 25. februarja.

Največ, 30 novih okužb, so potrdili na območju Zagreba, sledita požeško-slavonska županija s 25 okužbami ter osiješko-baranjska z 12. V istrski, primorsko-goranski in zadrski županiji so poročali o po eni novi okužbi, na območju Šibenika in Dubrovnika pa o dveh. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Tudi v drugih balkanskih državah se epidemija krepi. V Srbiji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 11 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije v državi 6. marca. Potrdili so še 309 okužb.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer je vlada po petih mestih – Kragujevcu, Novem Pazarju, Tutinu, Ivanjici in Vranju – izredne ukrepe uvedla tudi v prestolnici Beograd.

Do 18. julija bodo med 23. in 6. uro morali biti zaprti vsi beograjski nočni klubi ter restavracije in bari, in to brez izjem. Zaščitne maske in spoštovanje fizične razdalje metra in pol so obvezni v vseh zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih. Za kršitelje je predvidena kazen v višini okoli 40 evrov. Zbiranja v zaprtih javnih prostorih so omejena na največ sto udeležencev, tista zunaj pa na največ 500 udeležencev ob obveznem spoštovanju medsebojne razdalje.

V Severni Makedoniji so potrdili 165 novih primerov okužbe, umrlo je še sedem bolnikov. Največ novih okužb so znova potrdili v prestolnici Skopje, in sicer 71, sledi Tetovo z 20 okužbami.

Iz Bosne in Hercegovine poročajo o 173 novih primerih okužbe, od tega 94 na območju Federacije BiH. Zaradi covida-19 sta umrla še dva bolnika.

Iz Avstrije so že drugič ta teden poročali o več kot sto novih okužbah. V zadnjem dnevu so potrdili 109 okužb. Največ novih okužb v zadnjih dneh potrjujejo v zvezni deželi Zgornja Avstrija, v zadnjem dnevu jih je bilo 50. V deželi so zato v petih občinah zaprli šole in vrtce. Doslej je v državi covidu-19 podleglo 705 ljudi, skupno so potrdili 18.050 okužb.

Drugod po svetu je širjenje virusa najbolj alarmantno v ZDA. V ZDA so v četrtek potrdili rekordnih 50.700 novih primerov okužbe, ki rastejo v 40 od 50 zveznih držav. Zmanjšujejo se le na severovzhodu ZDA, ki je bil aprila najbolj prizadet, ter v Nebraski in Južni Dakoti. Najhuje je v Arizoni, Teksasu, Floridi in Kaliforniji, od koder prihaja na dan več kot polovica pozitivnih testov v ZDA.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA potrdili več kot 2,7 milijona okužb in skoraj 129.000 smrtni zaradi covida-19. V 37 zveznih državah narašča delež pozitivnih rezultatov testiranj. Vse to je posledica tega, da ljudje ne nosijo dovolj mask in ne držijo medsebojne razdalje.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v pogovoru za BBC dejal, da so bili zadnji dnevi najslabši v državi od izbruha pandemije sredi marca, ker je več novih okužb kot kjerkoli drugje po svetu.

Američani bodo sicer konec tedna praznovali dan neodvisnosti in zdravstveni strokovnjaki se že držijo za glavo, saj se je tudi po spominskem dnevu konec maja število okužb začelo povečevati. Ponekod so preklicali velike ognjemete in zabave. Predsednik ZDA Donald Trump se bo danes udeležil velike proslave z ognjemetom v Južni Dakoti pri gori Rushmore, kjer so vklesani obrazi štirih predsednikov.

V Peruju pa medtem potrdili še 185 smrti zaradi covida-19, skupno 10.045. V tej južnoameriški državi so le dan prej začeli z omilitvijo protikoronskih ukrepov, da bi oživili tamkajšnjo gospodarstvo.

Morebitni drugi val epidemije pa skrbi Japonsko. V državi so v enem dnevu potrdili 209 novih primerov, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Od tega so 124 okužb našteli v Tokiu, kjer je največ primerov med mladimi. Tamkajšnja guvernerka Yuriko Koike je pozvala ljudi, naj se odpovejo nočnemu življenju. Kar 70 odstotkov novih okužb so namreč potrdili pri 20- in 30-letnikih. Trend okužb se sicer krepi tik pred guvernerskimi volitvami, ki bodo v Tokiu v nedeljo.

Evropska komisija je medtem kot prvo zdravilo za zdravljenje covida-19 na evropski ravni odobrila remdesivir za zdravljenje hudih oblik koronavirusne bolezni-19. Zeleno luč je dala po hitrem postopku in potem, ko je ustrezno priporočilo pred tednom dni izdala Evropska agencija za zdravila.

Evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kiriakides je dejala, da pomeni avtorizacija zdravila pomemben korak v boju proti virusu. Hitro odobritev zdravila je označila za izraz odločenosti EU, da hitro ukrepa, ko je na voljo novo zdravljenje.

Dogodki

Več iz istega kraja