Search
Close this search box.

Na fotografiranje vabljeni vsi Slovenjgradčani! Vsi portretiranci boste po fotografiranju prejeli tudi svojo fotografijo. (FOTO)

V četrtek in petek, 5. in 6. septembra 2019, bo v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti potekalo fotografiranje prebivalcev Slovenj Gradca za Mestni album Slovenjgradčanov. Fotografiranje bo potekalo v slopu projekta Mestni album, ki ga že 4. leto izvaja fotografinja Katja Goljat, ki je za projekt s strani Mestne občine Slovenj Gradec v letošnjem letu prejela tudi Bernekerjevo nagrado za posebne dosežke na področju kulture. O fotografiranju smo že pisali TUKAJ, zaradi spremembe ure pa vas ponovno vabimo k sodelovanju.

Projekt Mestni album Katje Goljat sega v leto 2015, ko je fotografinja v okviru projekta Kje je prostor? napravila prvi del serije tipskih portretov, na katerih je ovekovečila prebivalce Slovenj Gradca. V središče je postavila ljudi z ulice, običajne prebivalce mesta, ki hodijo po svojih vsakdanjih opravkih. Portreti jih zato prikažejo v povsem naravni luči, razkazujoč atribute, ki pričajo o njihovem poklicu, družbenem statusu in svetovnem nazoru, zato album Slovenjgradčanov predstavlja pomemben spomin prebivalcem mesta.

Fotografinja je v Slovenj Gradcu, vzpostavila improviziran fotografski studio – najprej v nekdanji hladilnici mesnice, kasneje pa v avli galerije kamor je povabila svoje sokrajane, da bi jih zabeležila takšne kot v resnici so. Proces je avtorici predstavljal zelo oseben način ponovnega navezovanja stika s svojim mestom, krajem, ki je dovolj majhen, da se vsi prebivalci med seboj poznajo. Prav zato je Katja Goljat ustvarila obsežen “družinski album” Slovenj Gradca, ki priča o stanju duha v tem mestu.

Fotografski studio.
Ideja o Mestnem albumu je hitro zaživela ter se razširila.
FOTO: Matjaž Rušt

Goljatova je kasneje projekt fotografiranja nadaljevala z idejo, da vsi portretiranci postanejo del velikega mestnega albuma. Fotografije, ki so nastale med 2015 in 2018, je natisnila ter jih zložila v družinski album, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Le da omenjeni album v resnici ni družinski, temveč se ga je takoj prijelo ime »Mestni album«. Ideja o Mestnem albumu je hitro zaživela ter se razširila, album si redno prihajajo ogledovati portretiranci, ki se v njem nahajajo, kot tudi drugi ljudje od blizu in daleč.

Mestni album si lahko ogledate na recepciji Koroške galerije.
FOTO: Matjaž Rušt

Fotografiranje, ki ga bo izvajala Katja Goljat, bo potekalo 5. septembra med 10. in 16. uro ter 6. septembra med 10. in 18. uro na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti. 

Člani društva Umetnost za vse so dodali: “Veseli nas, da so meščani posvojili idejo skupnega albuma, kot tudi navdušenje nad idejo, da so s svojim portretom postali del kulturnega spomenika mesta, v katerem prebivajo. V Mestnem albumu so se skupaj znašli ljudje, ne glede na njihova družbena izhodišča, poreklo, starost … s skupnim imenovalcem prebivalci Slovenj Gradca.”

Meščani so nad idejo navdušeni.
FOTO: Matjaž Rušt

Sedaj pa imate vsi Slovenjgradčani zadnjo priložnost, da postanete del velikega Mestnega albuma!

Zaradi velikega zanimanja za fotografiranje za Mestni album, se je društvo Umetnost za vse odločilo Slovenjgradčanom še zadnjič ponuditi možnost fotografiranja za album. Fotografiranje, ki ga bo izvajala Katja Goljat, bo potekalo 5. septembra med 10. in 16. uro ter 6. septembra med 10. in 18. uro na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti. Po končanem snemanju bodo vsi portreti umeščeni v mestni album, ki se nahaja v Koroški galeriji, izbor portretov pa bo izdan tudi v obliki foto knjige z naslovom Mestni album – Slovenjgradčani.

Fotografiranje bo 5. in 6. septembra potekalo na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti.
FOTO: Klemen Uršnik

Na fotografiranje vabljeni vsi Slovenjgradčani! Vsi portretiranci bodo po fotografiranju prejeli tudi svojo fotografijo.

Mestni album – Slovenjgradčani.
FOTO: Matjaž Rušt

Katja Goljat (1982) je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in fotografijo na Vrå Højskole na Danskem ter pozneje na Višji strokovni šoli v Sežani. Zanima jo področje avtorsko-dokumentarne fotografije. Ukvarja se tako z digitalno kot analogno fotografijo in starimi fotografskimi procesi. Leta 2013 je prejela prvo nagrado revije Emzin za serijo portretov Varuhi ptic. Med najpomembnejšimi projekti so skupinska razstava Sodobni slovenski portret v galeriji Fábrica Braço de Prata v Lizboni, Fotogaleriji Stolp v Mariboru in galeriji Simulaker v Novem mestu, serija Metakino, kjer avtorica s plesalcem in svetlobo raziskuje metaenergijo kinodvorane, ter avtoportretna serija It’s not a dream, it’s a memory, ki pooseblja razpetost med bivanjem in sanjami. Od leta 2014 skupaj z Andrejem Firmom pod imenom Photonic Walls razvija možnosti fotografske emulzije. Trenutno dela na večletni fotografski seriji o svojih starših, njene fotografije pa so na ogled tudi v okviru skupinske razstave pod kuratorstvom Klavdija Slubana If Slovenia Were … na Les Rencontres de la photographie v Arlesu. Fotografinja pa je letošnje leto prejela tudi Bernekerjevo plaketo za Mestni album, ki jo je predlagalo društvo Umetnost za vse ob podpori Koroške galerije. O čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Fotografinja Katja Goljat je za projekt s strani Mestne občine Slovenj Gradec v letošnjem letu prejela tudi Bernekerjevo nagrado za posebne dosežke na področju kulture.
FOTO: Simon Chang

Dogodki