Search
Close this search box.

Na Dnevu klekljanja Mariji Apohal podelili jubilejno priznanje Območne izpostave JSKD Dravograd (FOTO)

15 let Društva klekljaric Koroške so klekljarice obeležile v Dvorcu Bukovje.

V sredo, 19. junija, so Bukovju preplavile čudovite čipke. Klekljarice Društva klekljaric Koroške so ob 15-letnici delovanja društva, pod taktirko predsednice Mire Časar, pripravile Dan klekljanja ter razstavo Umetnosti v belem.

Dogajanje se je pričelo v dvornem parku, kjer so od 14. ure dalje klekljarice klekljale in prikazale, kako klekljana čipka sploh nastane. Ob 18. uri pa je bilo odprtje razstave. Čeprav jo je vreme organizatorjem malo zagodlo in se je zaradi tega moralo dogajanje sredi otvoritve prestaviti v dvorano dvorca, pa vseeno ni pokvarilo pravega prazničnega vzdušja ob tem jubileju.

Vse prisotne je nagovorila tudi sekretarka Sektorja za nepremično kulturno dediščino pri Direktoratu za kulturno dediščino Špela Spanžel, ki je v nagovoru še posebej poudarila, da je klekljana čipka uvrščena na Unescov seznam nesnovne dediščine. Marija Apohal pa je kot prva, ki je klekljanje prinesla na Koroško, prejela posebno priznanje društva ter jubilejno priznanje Območne izpostave JSKD. Dogodek pa so z odličnimi pesmimi popestrile članice ŽPZ Lipa.

Sama razstava je postavljena v dveh delih, in sicer si v pritličju lahko ogledate uokvirjene čipke, v drugem nadstropju pa so v treh prostorih razstavljeni še ostali izdelki. Razstava bo na ogled v delovnem času JZ Dravit do 25. julija. Lahko pa se tudi predhodno najavite na ogled. Poleg razstave Koroških klekljaric si je v tem tednu možno ogledati še razstavo članic OIDFE, kjer so na ogled klekljane čipke lučke, ki dajo razstavi poseben romantičen pridih.

FOTO: Franci Kotnik, BESEDILO: Robert Preglau, koordinator OI JSKD Dravograd

Dogodki

15 let Društva klekljaric Koroške so klekljarice obeležile v Dvorcu Bukovje.