Možni ukrepi med epidemijo: Zaprtje hotelov in omejitev gibanja ponoči

Po razglasitvi epidemije covida-19 bi se lahko vlada v prihodnjih dneh odločila tudi za nove omejevalne ukrepe. Kot je predvidela že pred časom, se lahko denimo v prvi fazi zaprejo trgovski centri, v drugi pa tudi hoteli, šola bi bila za vse na daljavo, možna je omejitev gibanja ponoči. Nekateri ukrepi, predvideni za epidemijo, sicer že veljajo.

Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države. Odlok je že objavila v uradnem listu. Veljati bo začel v ponedeljek in bo veljal 30 dni. Tako bo s ponedeljkom v državi že drugič letos uradno razglašena epidemija covida-19. Prva je trajala od 12. marca do konca maja, točno 80 dni, za skoraj dva meseca je bilo takrat ugasnjeno javno življenje. Druga bo za zdaj trajala 30 dni. Nekateri protikoronski ukrepi so že sprejeti, a javno življenje v celoti ni ustavljeno.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z drugim valom epidemije covida-19. “Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom sars-cov-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,” so ob tem sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

To pa ne pomeni, da so zdaj vse regije na rdečem seznamu, je za STA povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. “Pomeni, da izpolnjujejo pogoje, da se razglasi epidemijo. Epidemija pa v svojih posledicah pomeni, da lahko aktiviramo načrt Civilne zaščite in jo bomo aktivirali tudi za regije, ki so na oranžnem seznamu, zato da imajo župani oporo svojih poveljnikov Civilne zaščite,” je dejal Kacin.

Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška statistična regija tako kljub razglasitvi epidemije ostajajo na oranžnem seznamu.Kdo je na rdečem seznamu, namreč izve takrat, ko Nacionalni inštitut za javno zdravje objavi pojavnost okužb. To je naredil v petek, danes zagotovo ni, in jutri tudi ne bo,” je dejal Kacin.

Za Televizijo Slovenija pa je še pojasnil, da bo v ponedeljek le uradna razglasitev epidemije, medtem ko bodo v veljavi ukrepi kot doslej. Razglasitev epidemije po njegovih navedbah v tej fazi pomeni samo to, da se bo aktiviral državni načrt, na primer na področju Civilne zaščite, da bodo župani imeli ob sebi neko strukturo pripravljeno za pomoč in ukrepanje, če bi se zadeve slabšale.

“Nobene drame ni,” je še strnil Kacin in dodal, da je vznemirjenje odveč. “Mi smo zdaj pridobili samo pravno podlago, da lahko pripravimo nekatere ukrepe. Osebno pričakujem, da bomo ukrep ali dva imeli na voljo jutri za razglasitev in z učinkovanjem potem v naslednjih dneh. Ali bodo veljali od torka zjutraj ali od srede zjutraj, ne bi še rad govoril, ker morajo biti namreč sprejeti, je še dodal.

Razglasitev epidemije je vlada sicer v sprejetem načrtu ukrepov predvidela, ko bo pojavnost okužb v zadnjih 14 dneh več kot 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov s covidom-19, število teh bolnikov v intenzivnih enotah pa bo preseglo 50. Prva kriterija smo že pred časom presegli, danes pa se je tudi število bolnikov s covidom-19 približalo meji za razglasitev epidemije.

V svojih načrtih ob mejniku za razglasitev epidemije je vlada predvidela tri pakete ukrepov, ki se uvedejo glede na število okuženih in število obolelih v bolnišnicah. V prvem paketu ukrepov, ki se uveljavi ob razglasitvi epidemije, je predvidela zaprtje trgovskih centrov in zaprtje kulturnih ustanov. Predvidela je tudi splošno prepoved obiskovanja verskih obredov in porok z gosti in šolo na daljavo za srednje šole in univerze.

A nekateri ukrepi s teh področij že veljajo, tako so v devetih regijah z najslabšo epidemiološko sliko, ki so uvrščene na rdeč seznam, od petka prepovedani verski obredi z navzočnostjo ljudi in poroke, v treh oranžnih pa se lahko obredov udeleži do deset vernikov, a le v svojih župnijah.

Prav tako je vlada že določila, da bo od ponedeljka pouk za učence od vključno 6. razreda naprej in dijake potekal na daljavo, prav tako tudi v glasbenih šolah in na višjih strokovnih šolah. Univerzam in visokošolskim zavodom pa ministrstvo za izobraževanje priporoča, naj v živo izvajajo le nujne dejavnosti, predavanja pa naj v največji možni meri prenesejo v virtualno okolje.

Šolo na daljavo za vse je sicer vlada predvidela v drugem paketu ukrepov, in sicer ob mejniku 170 okuženih na 100.000 prebivalcev, 300 bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in med njimi 50 na intenzivni negi. V tej fazi so predvideni tudi omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro, zaprtje hotelov, frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter za športno dejavnost otrok in mladih, posebni termini za starejše pri koriščenju storitev in prepoved vseh prireditev.

Prireditve so sicer že omejene v regijah z rdečega seznama, saj tam že velja splošna prepoved prireditev in shodov ne glede na že predhodno pridobljeno pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Izjeme so posamične prireditve, ki že imajo predhodno pozitivno mnenje.

Ob nadaljnjem naraščanju števila okužb in zasedenosti bolnišnic pa so v naboru ukrepov ob mejniku 360 bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in 60 med njimi na intenzivni negi tudi zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja razen za tovorni promet in nujne prehode, prepoved izhodov razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti in omejitev gibanja med občinami.

Gibanje je vlada sicer od sobote deloma že omejila, in sicer je prebivalcem regij z rdečega seznama od petka prepovedan izhod iz regije, pri čemer je določenih več izjem. Prav tako v teh regijah velja prepoved opravljanja gostinske dejavnosti v lokalih, ponujanja storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih za skupinske vadbe, za frizerje in kozmetike pa veljajo strožje omejitve.

Vir: STA