Search
Close this search box.

Janša: Od jutri razglašena epidemija

Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države.

Premier Janez Janša je že med sejo na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.

Vlada je pred časom določila tri pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za razglasitev epidemije. Prvi od treh pogojev – 14-dnevna pojavnost okuženih na 100 tisoč prebivalcev, višja od 140 – je izpolnjen že dlje časa, trenutno znaša 317. Včeraj je bil izpolnjen še drugi pogoj, in sicer najmanj 250 oseb v bolnišnicah, v bolnišnicah jih je 265. Za razglasitev epidemije pa mora biti izpolnjen še tretji pogoj, in sicer najmanj 50 bolnikov v intenzivni enoti. Trenutno jih je, po zadnjih javnih podatkih, v intenzivnih enotah 49.

V Sloveniji je bila sicer epidemija covida-19 razglašena že spomladi, in sicer od 12. marca do konca maja. Slovenija je prva razglasila konec epidemije.

Ob razglasitvi epidemije je bilo v bolnišnicah 17 ljudi, dva sta se zdravila na oddelku za intenzivno terapijo. Pozneje se je število hospitaliziranih povečevalo in konec marca preseglo 100, največ ljudi na intenzivni negi pa smo v prvem valu beležili 10. aprila, ko jih je bilo 37. Na zadnji dan epidemije pa je bilo v bolnišnicah le še pet bolnikov s covidom-19, intenzivno zdravljenje je potrebovala ena oseba.

Dvomestne številke so se znova pojavile julija, bistveno pa je število hospitaliziranih znova poraslo sredi septembra. Več kot 100 hospitaliziranih smo zabeležili 3. oktobra.

Po današnji seji pa so na spletni strani vlade zapisali, da se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. “Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-COV-2 zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije,” so še navedli v sporočilu za javnost.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja 30 dni.

Vir: STA, Twitter

Vlada je na današnji dopisni seji na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju celotne države.